Mainos

MRSA-sairaalabakteerin leviäminen pysähtynyt

Sairaaloissa on viime vuosina tehostettu bakteerin torjuntatoimia, erityisesti käsihygieniaa.

Sairaalabakteeri MRSA:n leviäminen näyttäisi toistaiseksi pysähtyneen, vaikka bakteeria ei ole onnistuttu nujertamaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön Socius-verkkolehden mukaan kahtena viime vuonna tartuntoja on ollut tasaisesti alle 1500 ja vakavia tapauksia noin 30. Luvut näyttävät pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuluvana vuonna.

Sairaalabakteeri MRSA kasvoi ongelmaksi 1990-luvun lopulla. Suomessa se on tähän saakka riehunut pahimmin vuonna 2002.

Sairaaloissa on viime vuosina tehostettu bakteerin torjuntatoimia. MRSA ja muut vastustuskykyiset bakteerit tarttuvat pääasiassa suorassa kosketuksessa. Torjunta onkin periaatteessa yksinkertaista, sillä käsien desinfiointi vähentää tehokkaasti tartuntoja. Myös potilaiden omaisia on neuvottu desinfioimaan kädet joka sairaalakäynnin yhteydessä.

MRSA ei vahingoita terveitä ihmisiä, mutta heikoille vanhuksille ja leikkaus- ja dialyysipotilaille bakteeri voi olla kohtalokas. Avohaavassa bakteeri voi aiheuttaa tulehduksen. Joskus se leviää yleisinfektioksi, hengenvaaralliseksi verenmyrkytykseksi. Yleensä se kuitenkin aiheuttaa vaarattomia pinnallisia ihotulehduksia.

Verkkolehti Sociuksen mukaan bakteeri voi levitä sairaalan myös ulkopuolella, kuten huumeiden käyttäjien tai urheilujoukkueiden keskuudessa. Niissä kosketus on tiivistä, erilaiset ihon rikkoutumat ja haavat tavallisia ja hygieniaa ehkä laiminlyödään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.