Mainos

Moskovassa tuhoisa pommi-isku

Venäläisten uutistoimistojen lähteiden mukaan kyse on itsemurhapommista. Islamistiryhmä on ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Ainakin kymmenen ihmistä kuoli ja viitisenkymmentä haavoittui pommi-iskussa Moskovassa Rizhkajan metroaseman luona lähellä kaupungin keskustaa. Pommi räjähti pysäköidyn auton luona noin kello 20 paikallista aikaa. Interfaxin lainaamien poliisilähteiden mukaan pommi oli täytetty metalliromulla.

Ääri-islamilainen ryhmä väittää olevansa vastuussa pommiräjähdyksestä. Internetissä julkaistussa lausunnossaan Islamboulin prikaatit -niminen ryhmä ilmoittaa tehneensä iskun Tshetshenian muslimien tukemiseksi. Samalla ryhmä vannoo jatkavansa iskuja Venäjällä. Sama ryhmä otti aiemmin vastuun viikko sitten Venäjällä tapahtuneista lentoturmista, joissa kuoli 90 ihmistä.

Kyseessä ilmeisesti itsemurhaisku

Viranomaistietojen mukaan pommin kuljetti paikalle nainen, joka kuoli räjähdyksessä. Iskua tutkivat viranomaiset kertoivat, että läheisen tavaratalon turvakamera on saattanut tallentaa räjähdyksen. Tästä voi olla apua räjäyttäjän tunnistamisessa. Moskovan syyttäjä Anatoli Zujev on vakuuttanut, että sekä itsemurhapommittajan että muiden uhrien henkilöllisyys tullaan selvittämään.

Rizhkajan metroasema sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen teiden risteyksessä Moskovan keskustasta hieman pohjoiseen. Metroaseman vieressä on Riian rautatieasema, ja vain puolen kilometrin päässä sijaitsee Leningradin asema, johon mm. Helsingistä Moskovaan kulkevat junat tulevat.

Uutistoimistojen mukaan räjähdyksen paineaalto tuhosi rakennuksen ikkunoita laajalti. Räjähdys sytytti metroasemalla tulipalon, ja sitä oltiin illalla parhaillaan sammuttamassa.

Silminnäkijöiden mukaan vähän ennen räjähdystä kaukasialainen nainen käveli kohti metroasemaa, mutta nähdessään miliisin kääntyi takaisin. Silloin tapahtui räjähdys. Eräiden silminnäkijöiden mukaan räjähdyksiä oli kaksi. Kaksi autoa syttyi räjähdyksen seurauksena tuleen.

Loukkaantuneista kolme on lapsia. Kymmenen loukkaantuneen tila on lääkärien mukaan vakava. Onnettomuuspaikalle rientäneen Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin mukaan paikalla räjähti noin trotyylikiloa vastaava pommi.

Terrori-iskujen sarja

Moskovassa on viime päivinä taas totuttu uusiin terrori-iskuihin. Noin viikko sitten pommi räjähti Moskovan eteläosassa Kashirskin tiellä. Tuhoisin isku tehtiin viikko sitten, kun terroristit räjäyttivät kaksi Moskovasta etelään lähtenyttä lentokonetta. Koneissa olleet 90 ihmistä kuolivat.

Tshetsheenikapinallisten toiminnan aktivoitumisen katsotaan olevan yhteydessä sunnuntaina pidettyihin Tshetshenian presidentin vaaleihin. Kapinalliset ovat vastustaneet vaaleja, joissa ehdokkaina on vain Moskova-mielisiä henkilöitä.

Sunnuntain vaalit voittanut sisäministeri Alu Alhanov lupasi Tshetsheniaan työtä ja turvallisuutta. Hän sanoi taistelevansa kapinallisia vastaan, eikä suostu neuvotteluihin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.