Mainos

Moskova pelkää levottomuuksien leviämistä

Venäjä pelkää Pariisin vihan leviävän Venäjällä maahanmuuttajien keskuudessa. Viranomaiset aikovat laillistaa noin miljoona laitonta maahanmuuttajaa. Laillistaminen hyödyttäisi valtion kassaa. Opposition mukaan hallituksella ei ole ollut minkäänlaista suunnitelmaa siirtotyöläisiä vastaan tehtyjen väkivaltaisuuksien ratkaisuun.

Venäjän federaation siirtolaistoimiston johtajan Vjatsheslav Postavnin sanoo Kommersant -lehdessä, että Venäjä työntää ilman papereita maahan muuttaneita vierastyöläisiä jatkuvasti lähemmäs rikollisuutta, ellei heitä laillisteta.

Postavninin toimisto on saanut tehtäväkseen valmistella noin miljoonan laittoman vierastyöläisen "armahduksen" vuoden 2006 kuluessa. Kokeilu aloitettiin Moskovassa jo elokuussa. Uutta siirtolaispolitiikkaa on tarkoitus toteuttaa muilla Venäjän alueilla vuodenvaihteen jälkeen.

- Samanlaiset katumellakat kuin Pariisissa eivät ole poissuljettu uhkakuva Venäjällä. Epäinhimillisissä oloissa miliisejä piilottelevat "gastarbeiterit" saattavat olla valmiita organisoimaan epäjärjestystä, hän sanoo

Postavnin pohti Rossija-televisiokanavan haastattelussa, että jos vierastyöläisten asiat olisivat paremmin, he eivät ottaisi karkotuksen riskiä.

Venäjällä arvellaan olevan 5-15 miljoonaa laitonta työläistä, joista 80 prosenttia on lähtöisin entisistä neuvostotasavalloista.

Projektin puolustajat vakuuttavat, että valtio kartuttaa kassaansa vierastyövoiman laillistamisella. Tuloja kertyy sekä rekisteröimismaksuista että veroista, joita viranomaisia karttelevat ulkomaalaiset eivät toistaiseksi maksa.

Väkivaltaisista hyökkäyksistä tullut melkein jokaviikkoisia

Laittoman työvoiman kohtalo on otettu näyttäväksi teemaksi Moskovan kaupunginvaltuustoon pyrkivien poliitikkojen vaalikampanjoissa. Vaalit järjestetään 4. joulukuuta.

Oppositiopuolue Jabloko käytti televisioesiintymiselle varatun ajan siihen, että vastuu natsismin ja äärioikeiston noususta langetettiin Kremlin niskoille.

Puoleen Moskovan osaston johtaja Sergei Mitrohin sanoi Stolitsa-televisiokanavan vaaliohjelmassa eilen, että hallituksella ei ole ollut minkäänlaista suunnitelmaa vierastyövoimaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

- Uusnatsit ja äärioikeisto ovat siksi ottaneet lain omiin käsiinsä, hän jatkoi.

Viranomaiset eivät enää suhtaudu kevyesti pyrkimyksiin lisätä jännitteitä venäläisten ja vierasmaalaisten välillä, koska siirtotyöläisiä ja ulkomaalaisia opiskelijoita vastaan tehdyistä väkivaltaisista hyökkäyksistä on tullut lähes jokaviikkoisia uutisia Venäjällä

Rodina-puolueen johtaja Dmitri Rogozin tunnetaan rasistisista mielipiteistään, ja on jälleen kerran kohun keskipisteessä. Hänen puolueensa TV4-kanavalla pyörivä vaalimainos halutaan kieltää.

Mainoksessa kaukasuslaisen näköiset nuoret miehet istuvat puiston penkillä syömässä vesimeloneja. Osa kuorista on heitetty maahan kauniin nuoren venäläisäidin työntämien rattaiden eteen.

Puiston laidalla seisova Rogozin komentaa ulkomaalaisia korjaamaan jälkensä. Eräs puolueen ehdokkaista kysyy yhdeltä miehistä puhuuko hän edes venäjää. Vaalivideo päättyy iskulauseeseen "me puhdistamme Venäjän".

Venäjän parlamentin lakivaliokunnan johtajan Pavel Krasheninnikovin alustava mielipide on se, että "Rodinan vaalimainos täyttää kaikki rikossyytteen nostamisen ehdot".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.