Mainos

Montenegrossa vilkkaat vaalit

Äänestysvilkkaus näytti nousevan korkeaksi Montenegron tämänpäiväisissä parlamentti- ja paikallisvaaleissa, joita pidetään ratkaisevina Jugoslaviaan kuuluvan osatasavallan tulevaisuudelle. Äänestys sujui suuremmitta välikohtauksitta. Pääkamppailu vaaleissa käytiin uudistusmielisen presidentin Milo Djukanovicin sekä hänen edeltäjänsä Momir Bulatovicin puolueiden välillä. Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin tukema Bulatovic valittiin äskettäin Jugoslavian liittotasavallan pääministeriksi.

Djukanovic sanoi äänestämässä käydessään, että hän toivoo "kaikilta löytyvän tarpeeksi poliittista viisautta vaalien tuloksen hyväksymiseen". Lausuma oli takapotku Bulatovicille, jonka kannattajat mellakoivat viime vuonna Bulatovicin menetettyä presidentin paikan. Länsimielinen Djukanovic ajaa vapaata talouspolitiikkaa ja vaatii Montenegrolle tasa-arvoista asemaa liittovaltion sisällä. Bulatovic puolestaan haluaa pitää Montenegron Jugoslavian keskusvallan tiukassa ohjauksessa ja kannattaa valtiojohtoista talouspolitiikkaa.

Bulatovic uskoi tänään puolueensa olevan voittamassa vaalit. Bulatovic vakuutti johtamiensa sosialistien hyväksyvän vaalituloksen, "jos kaikki sujuu laillisessa järjestyksessä". Vaaleista on odotettu melko tasaista kamppailua Djukanovicin ja Bulatovicin puolueiden välillä. Tuoreimmat mielipidemittaukset ovat kuitenkin luvanneet Djukanovicin johtamalle Paremman elämän puolesta -liittoutumalle jonkin verran korkeampia kannatuslukuja kuin Bulatovicin sosialistiselle kansanpuolueelle.

Tulos vaikuttaa Milosevicin asemaan

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan vaalien tuloksella on suuri merkitys sille, millaiset Montenegron suhteet tulevat olemaan toiseen osatasavaltaan Serbiaan sekä keskushallintoon. Vaalit antavat myös viitteitä siitä, millainen on Milosevicin kannatus Montenegrossa. Djukanovicin liittouman mahdollinen voitto saattaa horjuttaa valtasuhteita liittotasavallan parlamentin ylähuoneessa, jossa Montenegrolla ja Serbialla on yhtä paljon edustajia. Parlamentti valitsi Milosevicin liittotasavallan presidentiksi ja voi myös äänestää hänen erottamisestaan. Suurin osa parlamentin alahuoneen edustajista on kuitenkin Milosevicin tukijoita.

Kaikkiaan 17 poliittista puoluetta kilpailee Montenegron vaaleissa 78 parlamenttipaikasta. Äänioikeutettuja on noin 450 000. Vaaleja valvoo 220 koti- ja ulkomaista tarkkailijaa, heidän joukossaan yli sata Euroopan turvallisuus- ja yhteisjärjestön Etyjin edustajaa. Ensimmäisiä virallisia vaalituloksia on odotettavissa varhain tiistaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.