Mainos

Monopolipäätös ei lannista viiniyrittäjää

EY-tuomioistuimen Franzén-päätös ei lannista viiniyrittäjä Petri Viglionea. Ruotsalaiskauppias Harry Franzénin viininmyyntitempausta ei hänen mielestään voi mitenkään verrata Pane & Vinon viininmyyntiin, eikä ratkaisu siten vaikuta suomalaiseen tapaukseen millään lailla. -Me olemme ravintola, Franzén kauppias. Franzén lähti taistelemaan monopolia vastaan, me emme. Meillä taas on Suomessa juridinen poikkeus, joka sallii tilaviinien myynnin tilalta. Sen poikkeuksen me haluamme pois, me haluamme kaikille ravintoloille tämän oikeuden, Viglione sanoi.

Poikkeus suosii kotimaisia tuotteita ulkomaisten kustannukselle, yrittäjä perustelee. Sellainen on EU:n periaatteiden vastaista.
-Tässä on paljon enemmän potkua, tässä meidän tapauksessamme, Viglione katsoi.

Asianajaja Matti Wuori lähettää ensi viikolla valituskirjelmän ravintola Pane & Vinon saamasta kuukauden viininmyyntikiellosta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Viglione kertoi. Viglionen tukena on Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto. Hän uskoo, että ratkaisua ei löydy vielä KHO:sta, vaan että asiasta joudutaan pyytämään EY-tuomioistuimen ennakkopäätöstä.

Adressilla ajetaan kansanäänestystä

Viglione aikoo alkaa myös kerätä nimiä adressiin, jolla vaadittaisiin neuvoa-antavaa kansanäänestystä alkoholimonopolista. Tavoite on koota viisituhatta nimeä.
-Kuudes päivä marraskuuta alkaa adressin kerääminen, että saataisiin ensi keväänä kansanäänestys Suomeen. Me suomalaiset kyllä osaamme päättää tästä itse.

Viglionen mielestä äänestyksessä pitäisi kysyä, haluavatko suomalaiset säilyttää monopolin ennallaan, purkaa monopolin mietojen juomien osalta tai purkaa monopolin kokonaan.
-Minä en itse ota kantaa siihen, haluanko purkaa monopolin vai ei. EY-tuomioistuin viestitti meille, että Suomen kansa saa päättää itse.

Adressi on tarkoitus luovuttaa presidentti Martti Ahtisaarelle itsenäisyyspäivänä.

Alko: Monopolipäätös ei tuo muutoksia

Alkon ja Alko-Yhtiöiden toimintaan ei tule muutoksia EY-tuomioistuimen tänään antaman ratkaisun johdosta, ilmoitti Alko tänään. Päätös ns. Franzén-tapauksessa oli, että Ruotsin alkoholin vähittäismyyntimonopoli ei riko EU-sääntöjä vastaan.

Tiedotteessa Alko-Yhtiöiden pääjohtaja Ilkka Suominen (kok.) ja Alko Oy:n toimitusjohtaja Reijo Salmi katsovat, että ratkaisu selkeyttää päätöksentekoa Pohjoismaissa.

Se myös ylläpitää Suomen viranomaisten ja poliittisten päättäjien oikeutta ylläpitää ja kehittää suomalaista alkoholijärjestelmää omista tavoitteista lähtien, johtajat toteavat.

Sosiaali- ja terveysministeriö tyytyväinen monopolipäätökseen

Sosiaali- ja teveysministeriö on tyytyväinen EY-tuomioistuimen päätökseen. Päätös on merkittävä kannanotto pohjoismaisen hyvinvointivaltio-ajattelun puolesta, katsoo ministeriö.

-Koska julkinen valta osallistuu alkoholin kulutuksesta kansalaisille ja yhteiskunnalle aiheutuvien haittojen korjaamiseen, sillä on myös oikeus lainsäädännöllä puuttua alkoholin myyntitapaan silloin, kun näillä toimenpiteillä voidaan ehkäistä alkoholin kulutuksesta koituvia haittoja, ministeriö sanoo tiedotteessaan. Ministeriön mukaan tuomio ns.Franzén-tapauksessa merkitsee, että suomalainen alkoholimonopoli kestää tarkastelun EU-lainsäädännön pohjalta.

Tänään tullut lopullinen ratkaisu poikkeaa julkisasiamies Michael Elmerin maaliskuisesta päätösehdotuksesta, joka torjui kansanterveydelliset perusteet alkoholin myynnin rajoittamisessa. Elmerin mielestä monopolit ovat EU:n peruskirjan kieltämä kaupan este, mutta koko tuomioistuin päätyi toiselle kannalle.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.