Mainos

Monissa seurakunnissa liian vähän pappeja

Monissa seurakunnissa on tällä hetkellä huutava pula papeista. Koko maassa arvioidaan olevan avoinna jopa lähes 100 virkaa. Tilanne on ollut kesän aikana vaikea erityisesti maaseutuseurakunnissa, joissa kirkollisia toimituksia on hoidettu keikkapappien avulla.

Koululaiskirkko täyttää Pielisensuun kirkkosalin. Myös tässä seurakunnassa pappipula tuntuu viranhaltijoiden työtaakassa. Täyttämättä on nuorisopapin virka. Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra Tapani Nuutinen:

- Toimitukset ja jumalanpalvelukset kyllä pystytään hoitamaan, mutta esimerkiksi sielunhoitotyössä voimavarat alkavat olla jo aika vähäiset.

MTV:n uutisten selvitys yhdeksässä hiippakunnassa osoitti, että avoinna on noin 50 papin virkaa. Lukuun on lisättävä seurakuntapastorit, joiden viroista tieto tulee hiippakuntiin hitaasti.

Pappisliitto arvioi, että täyttämättä olisi peräti noin 100 virkaa. Pääkaupunkiseudulla hakijoita riittää, mutta esimerkiksi Heinävedellä tilanne on ollut vaikea jo pitkään. Heinäveden surakuntavaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Hartikainen:

- Me olemme keikkapappien varassa. Varkaudesta, Leppävirralta, Joroisista on ollut lainassa ja niin taitaa nyt tällä hetkelläkin olla.

Vaikein tilanne on Kuopion hiippakunnassa. Myös Oulun ja Lapuan hiippakunnissa on runsaasti paikkoja täyttämättä.

- Seurakunta on muutakin kuin taloutta eli seurakunta on toimintaa,ja siellä papit ovat hyvin keskeisessä asemassa vastatessaan ja järjestäessään toimintaa.

- Mistä tämä pula sitten johtuu? Pielisensuun kirkkoherra Tapani Nuutinen:

- Luulenpa että seurakunta ei välttämättä ole ihan niitä houkuttelevimpia työpaikkoja, työajat ovat hyvin epänormaalit ja ehkäpä nuoret papit ajattelee perhettä, niin kuin hyvä on toisaalta.

- Ja tietenkin yksi kysymys on se palkkaus, joka ei ehkä kaikkia houkuttele.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 29.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.