"Kaksipiippuinen asia" – kannattaako etätöitä tehdä flunssassa?

Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin? 4:00
KATSO MYÖS: Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin?

Himo vilkaista etätöitä voi sairauslomalla kasvaa suureksi, mutta omaa toipumistaan ei saa vaarantaa.

Koronapandemia toi etätyöt yhä useampaan kotiin. Flunssa-aallon aikana kotiin hiipinyt työkone voi aiheuttaa kiusauksia: jos vähän tekisin töitä tässä samalla... Mutta saako etätöitä tehdä flunssassa?

– Se on kaksipiippuinen asia töiden kasaantumisen kannalta, ylilääkäri Heli Kivimäki Pirtestä myöntää.

Kenties iso projekti vaatii valvontaa tai kukaan ei ehdi tuuraamaan. Johtavassa asemassa olevat eivät usein halua irrottaa vastuusta tai jakaa sitä muille. Kun omasta roolistaan joutuu luopumaan, syntyy ulkopuolisuuden tunne; kaikki langat eivät enää olekaan omissa käsissä. Etätyö on kuitenkin aivan yhtä kovaa työtä kuin esimerkiksi toimistolla oleminen.

– Etätyössäkin tietoon voi tulla isoja asioita ratkaistavaksi, ja jos muut tietävät, että henkilö on etätöissä, häntä myös kontaktoidaan. Silloin päivä luisuu helposti mittasuhteiltaan aivan tavalliseksi työpäiväksi, Kivimäki muistuttaa.

– Etätyöpäivissä on ilman sairastamistakin se vaikeus, että taukoja on yleensä vähemmän ja joskus tauotkin tulevat täyteen töitä. Kaikille etätyöpäivät eivät ole voimaannuttavampia, vaan paljon täydempiä kuin normaalit toimistopäivät, joihin sisältyy sosiaalista kanssakäymistä ja luonnollisia taukoja yleensä pikkuisen enemmän.

Kaikki, mikä pitkittää tautia, pitäisi lopettaa

Toisaalta: kun työntekijä on sairauslomalla, siihen sisältyy tiettyjä velvoitteita. Omaa toipumistaan ei saa vaarantaa. Kaikki, mikä kiihdyttää kehoa ja pitkittää tautia, pitäisi siis lopettaa.

– Jos on flunssa, yöunen laatu on heikompaa. Jos silloin alkaa ajatella töitään ja prosessoida väsyneessä päässään ongelmia, joita töissä kulloinkin täytyisi selvitellä ja ratkoa, keskittyminen on heikompaa. Se on ensinnäkin tehotonta työajan käyttöä ja toiseksi sairauspoissaolon hukkakäyttöä, jos toipumiseen ei panosteta, Kivimäki muistuttaa.

Tässä tilanteessa pienet työt on sallittu

Jos sairaus on jo hellittämässä otettaan, pieniä etätyötehtäviä voisi periaatteessa tehdä. Esimerkiksi kuumeettomana päivänä kotona voisi olla mukana palaverissa.

– Se helpottaa ulkopuolisuuden tunnetta, jonka ihminen voi kokea vaikeana, jos on ammattinsa puolesta töissä "ihan ytimessä" ja joutunut jäämään pois.

Katso myös: Millainen sairausloma auttaa työuupumukseen?

Mitä sairauslomalla kannattaisi tehdä, jotta työuupumus ei palaisi heti töihin palattua? 0:45
Mitä sairauslomalla kannattaisi tehdä, jotta oireilu ei palaisi heti töihin palattua?

Lue myös:

    Uusimmat