Sairasloma vai sairausloma? Näin se kirjoitetaan oikein

Sairasloma vai sairausloma – kumpi on oikea muoto?

Vatsatautiaalto kaataa nyt suomalaisia, ja moni kärsii noron kourissa. Kun olo on karmea, on sairausloma paikallaan – vai onko se sittenkin sairasloma? Osaatko itse kirjoittaa tämän tutun sanan oikein? 

Sairasloma vai sairausloma? 

Kielitoimiston sanakirja tietää kertoa, että sairausloma kirjoitetaan "sairausloma" – siis u-kirjaimen kera. Sanakirjasta löytyy myös "sairasloma", mutta tekstissä todetaan, että parempi tapa olisi suosia sairausloma-muotoa.

– Sairauden vuoksi myönnetään sairauslomaa. Käytössä tavallinen, mutta merkitykseltään epälooginen muoto ”sairasloma” perustunee liian suoraan käännökseen ruotsin sanasta sjukledighet, Sari Maamies pohti Kielikello-lehden tekstissään. 

Samaan tapaan kirjoitetaan myös esimerkiksi sairauspoissaolo, sairauseläke, sairauskertomus, sairauskohtaus ja sairaustapaus. Toisaalta sairastakin käytetään: esimerkiksi sana "sairasosasto" kirjoitetaan ilman u-kirjainta.

Sanan hankaluutta on voivoteltu jo vuosia; Yle uutisoi jo vuonna 2017, että sairausloma on Kielitoimiston sanakirjan haetuin sana. 

Katso myös: Saako sairauslomalla mennä kauppaan? Entä teatteriin?

Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin? 4:00

Lue myös:

    Uusimmat