Mainos

Moni tuote ja palvelu kallistuu tulevana vuonna

Useat tuotteet ja palvelut kallistuvat vuodenvaihteessa. Esimerkiksi televisiomaksujen, junalippujen ja passien hinnat kohoavat.

Lisäksi muun muassa kiinteistöjen, energian ja elintarvikkeiden hintoihin on tulossa korotuksia.

Hintoja nostavat myös muun muassa nousevat kiinteistö-, energia- ja elintarvikeverot.

SAK:n pääekonomistin Olli Kosken mukaan tulevana vuonna työllisyys paranee, verotus ei kevene ja kuluttajien ostovoima saattaa heikentyä.

- Ensi vuonna positiivista on se, että työllisyys todennäköisesti paranee ja kuluttajien luottamus pysyy sitä kautta korkealla. Huonoa toisaalta on se, että tuloverotus ei kevene, välillinen verotus kiristyy tuntuvasti ja inflaatiokin saattaa nousta korkeammaksi kuin mitä se aikaisemmin on ollut johtuen muun muassa ruoan ja energian hinnannoususta, sanoo Koski

Niinpä kuluttajilla on ensi vuonna vähemmän rahaa käytettävissään muiden palvelujen ja tuotteiden ostamiseen. Varsinkin pienpalkkaisille, pätkätyöläisille ja pientaloasukkaille saattavat tulla ahtaat ajat.

- Jos asuu omakotitalossa, eikä pysty vaihtamaan lämmitysmuotoaan, niin silloin nämä välillisten verojen korotukset näkyvät aika voimakkaasti, arvioi ekonomisti.

Eläkeläisillä ei ole kuitenkaan syytä huoleen. Indeksi auttaa inflaatiota vastaan ja takuueläke parantaa kansaneläkkeen varassa eläviä.

Koski ei pidä ensi vuoden tilannetta huolestuttavana, vaikka ostovoima kehittyykin aiempaa vaimeammin.

- Suomi on kuitenkin nyt nousussa, vienti vetää ja kilpailukyky paranee, joten kyllä tässä voi olla kohtuullisen luottavaisin mielin ensi vuonna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.