Monet kamppailevat päälle jääneen lomatissuttelun kanssa – tästä tunnistat, että juomisesta on tullut ongelmallista: "Riskijuojien kannattaisi havahtua"

Monet kamppailevat päälle jääneen lomatissuttelun kanssa – tästä tunnistat, että juomisesta on tullut ongelmallista 7:27
EHYT ry:n päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg kertoo, miksi juuri riskikäyttäjien kannattaa havahtua juomiseen ajoissa.

Ongelmaksi muodostunutta alkoholinkäyttöä voi olla hankala huomata itse ja usein viesti siitä tuleekin ensin läheisiltä. Asiantuntija neuvoo, mihin merkkeihin kannattaa havahtua.

EHYT ry:n päihdeneuvonta

Puh. 0800 900 45

Avoinna 24/7 vuoden jokaisena päivänä.
Soittaminen on maksutonta ja anonyymiä.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ylläpitää auttavaa puhelinta omasta tai läheisen päihteiden käytöstä huolestuneille ihmisille.

– Tämä on se aika vuodesta, kun meille tulee yhteydenottoja. Lomat ovat tosiaan takana ja monella on ollut useampi kostea viikko ja töihin pitäisi palata, mutta se ei tunnu onnistuvan, EHYT ry:n päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

"Lomatissuttelu" on jäänyt siis usealla päälle ja juomisen lopettamiseen kaivataan vinkkejä.

Myös päihdepalveluissa hoitoon hakeutumisen "piikit" ovat elo-syyskuun aikana.

– Kyllä tämä kesä on meille suomalaisille vähän riskin paikka, Åberg toteaa.

Åbergin mukaan alkoholin juomisen ongelmallisuuteen havahdutaan kuitenkin useammin hieman liian myöhään kuin tarpeeksi ajoissa.

Voit katsoa koko Huomenta Suomen keskustelun sekä Åbergin mietteet siitä, missä kohtaa omasta juomisesta kannattaa huolestua yllä olevalta videolta.

Kohti tietoisempaa alkoholinkäyttöä

Åberg kannustaa kaikkia alkoholinkäyttäjiä tietoiseen juomiseen. 

– Pitäisi vähän kirjaa siitä, miten paljon menee ja minkälaisissa tilanteissa juo.

Ohjenuoraksi voi hyvin ottaa Åbergin mukaan kohtuukäytön rajat: naisilla 5 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa, miehillä 7 annosta kerralla tai 14 annosta viikossa.

Åberg kuvaa alkoholinkäyttäjiä janana, jonka toisessa päässä ovat täysraittiit ja toisessa päässä pakonomaisesti ja selkeästi ongelmallisesti alkoholia juovat.

Janan keskelle jäävät kohtuukäyttäjät, joiden humalahakuinen juominen on vähäistä sekä riskikäyttäjät, joilla juominen on runsaampaa ja humalajuominen on tavanmukaisempaa.

– Nimenomaan riskijuojien kannattaisi havahtua siihen. Kukaan, joka päätyy ongelmapuolelle, hyvin harvoin menee suoraan sinne syvään päätyyn. Karkeasti sanottuna kaikista riskijuojista ei tule ongelmajuojia, mutta useimmiten ongelmajuojat ovat jossain vaiheessa olleet riskijuojia.

Riskijuojilla on kuitenkin Åbergin mukaan vielä enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuus palata maltillisemman alkoholikulttuurin pariin.

Katso myös: Alkoholi ja parisuhde laatuaikaa vai riitatilanteita?

Alkoholi ja parisuhde - laatuaikaa vai riitatilanteita? 9:03
Miten toimia, jos kumppanin alkoholinkäyttö ei tunnu olevan enää hallinnassa?

Lue myös:

    Uusimmat