Mainos

Mökkivarkaita kiinnostavat pienet perämoottorit

Suomessa on tehty puolen vuoden aikana noin 704 mökkimurtoa. Määrä on lähes sama kuin vuosi sitten.

Suomen suurimmissa mökkimaakunnissa, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, mökkirikosten määrä on pysynyt viime vuosina ennallaan.

- Luonnollisesti kun kesämökkejä on paljon, niin myös tällaisia tapauksia tulee, komisario Pekka Jäntti Etelä-Savon poliisilaitokselta sanoo.

Eniten mökeiltä varastetaan perämoottoreita. Rikosylikomisario Jari Virtanen Varsinais-Suomen poliisista kertoo, että perämoottoreiden varastamisessa ovat kunnostautuneet erityisesti Baltian maiden ammattirikolliset.

– Usein kyseessä on yhdellä tai kahdella pakettiautolla liikkuva joukko, joka kiertää autoteiden päässä olevia mökkejä. Mökkien irtaimisto ei yleensä ole kovin arvokasta, perämoottori taas on suhteellisen arvokas omaisuuserä, Virtanen sanoo.

Varkaat suosivat eniten pienempiä, alle 20-hevosvoimaisia perämoottoreita, sillä niillä varustettuja veneitä ei tarvitse rekisteröidä moottorivenerekisteriin.

Perämoottorivarkaudet painottuvat erityisesti kevääseen ja syksyyn, mutta niitä tapahtuu myös keskikesällä.

Rosvot päässeet avaimilla sisään

Virtasen mukaan mökkien sisälle murtautuvat varkaat vievät esimerkiksi alkoholijuomia ja elektroniikkaa.

Silloin tällöin mökeille murtaudutaan vapaa-ajanviettotarkoituksessa.

– Jotkut ovat kiertäneet mökkejä ja syöneet ja juoneet mitä löytävät. Melkein joka vuosi löytyy joku, joka kiertää tietyn alueen ja asustelee mökeissä, Virtanen sanoo.

Monet suomalaiset eivät kanna mökin avainta mukanaan, vaan säilyttävät sitä perinteiseen tapaan mökin lähistöllä. Toisinaan poliisin tietoon tulee tapauksia, joissa rosvot ovat päässeet avaimella sisälle mökkiin.

– Jos avainta säilytetään helposti löydettävässä paikassa, rosvotkin osaavat etsiä sen. Avain kannattaa ottaa mukaan mökiltä lähtiessä, Jäntti sanoo.

Jäntin mukaan ihmisten kannattaisi myös merkitä muistiin tarkat tiedot mökillä olevista tavaroista.

– Varsinkin arvokkaammassa omaisuudessa tunnistetiedot olisivat erittäin tärkeitä. Aika ajoin poliisille tulee kesämökeiltä varastettua tavaraa, jolle on vaikea löytää omistajaa. Televisioiden ja perämoottoreiden tunnistenumerot kannattaa ottaa ylös, Jäntti sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.