Mainos

Mökkimurtosarjan tuomiot lievenivät hovissa

Hovioikeus katsoi, että kymmenen vuoden takaisia samankaltaisia rikoksia ei voi enää ottaa huomioon koventamisperusteina.

Osa laajan mökkimurtosarjan tuomioista lieveni Itä-Suomen hovioikeudessa. Eniten muuttuivat neljän miehen tuomiot, jotka he saivat pääsiassa varkauksista ja kätkemisrikoksista. Kuopion käräjäoikeudessa tuomittiin runsas vuosi sitten 16 rikosvyyhteen sotkeutunutta miestä, joista kymmenen valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Kuopiolainen 41-vuotias sai hovioikeudessa kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Kuopion käräjäoikeuden määräämä tuomio oli kolme vuotta vankeutta.

Kuopiolainen 41-vuotias mies tuomittiin hovioikeudessa vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan. Käräjäoikeuden tuomio oli kaksi vuotta kymmenen kuukautta vankeutta.

Hovioikeus alensi miesten tuomioita, koska tuomioistuimen mukaan noin kymmenen vuoden takaisia samankaltaisia rikoksia ei voi enää ottaa huomioon koventamisperusteena. Käräjäoikeus käytti tuomioita määrätessään koventamisperustetta. Miehet tuomittiin samankaltaisista rikoksista vuonna 1997 vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus tuomitsi 41-vuotiaan kuopiolaismiehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankilaan. Käräjäoikeuden tuomio oli kaksi vuotta vankeutta. Hovioikeuden mukaan alioikeuden langettama tuomio oli tekoihin nähden liian ankara.

Espoolainen 52-vuotias mies tuomittiin hovioikeudessa vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeudessa hänet tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hovioikeuden mukaan espoolaismies voi sovittaa tuomionsa ehdollisena, koska häntä ei ole ennen mökkimurtojuttua tuomittu vankeusrangaistukseen.

Mökkimurtoja tehtiin eri puolilla Itä-Suomea useana vuonna 2000-luvulla. Murtosaalista myytiin muun muassa kirpputoreilla. Poliisi takavarikoi jutun tutkinnassa tuhansia esineitä.

Murtosarjassa oli alun perin 175 syytekohtaa, joista osa hylättiin näytön puuttuessa. Tuomioistuimet käsittelivät juttuvyyhteä useita viikkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.