Mainos

Modeemikaappaukset netinkäyttäjien riesana

Modeemikaappaukset eivät ole yhtä yleisiä kuin virukset ja roskapostit, mutta ne yleistyvät koko ajan. Kaappaukset tulevat uhreille kalliiksi.

Modeemikaapparit ovat aiheuttaneet suuria puhelinlaskuja monille, joilla on niin sanottu perinteinen internetyhteys tai ISDN-liittymä. Kaappaus tarkoittaa tilannetta, jossa joku ulkopuolinen taho, yritys tai yksityinen hakkeri ottaa modeemiliittymän haltuunsa ja käyttää netin maksullisia palveluja omiin nimiinsä.

Pahaa-aavistamaton netinkäyttäjä saattaa seikkailla ilmaisilla sivuilla hakemassa näytönsäästäjiä tai imuroimassa musiikkia sillä seurauksella, että hänen soittosarjansa tunnistetiedot joutuvat väärinkäyttäjän haltuun. Kaappari vaihtaa soittosarjan maksulliseksi palvelunumeroksi, joka paukahtaa päälle aina nettiyhteyttä avatessa.

- Yleensä se tapahtuu sillä tavalla, että käydään peli-, porno-, musiikki tai chattisivustoilla, joilla on paljon käyttäjiä, Kokkolan Puhelimen myyntineuvottelija Kristian Virtakangas kertoo.

Modeemikaappaus selviää yleensä vasta jättimäisen puhelinlaskun myötä, joka tavallisesti jää asiakkaan maksettavaksi. Varmin keino estää modeemikaappaus on pysytellä suomalaisilla sivuilla, joista toistaiseksi ei ole kaappauksia tehty. Ulkomaisilla sivuilla liikuttaessa on viisainta jättää vastaamatta näytölle ilmestyviin laatikoihin.

- Jos sen lukee huolimattomasti, saattaa hyväksyä heidän ehtonsa ja vastaaja voi vaihtaa soittosarjatunnisteen.

Yleensä kaapparit löytyvät Itä-blokin maista, Venäjältä, Etelä-Amerikasta ja Cayman-saarilta, mutta myös eurooppalaisia kaappareita on ilmaantunut. Terävimmät hakkerit pitävät yllä omaa modeemipoolia eli yhdyskäytävää internettiin, jolloin uhri maksaa aina nettiin mennessään hakkerille. Langattomat yhteydet ovat myös kaappareiden ulottuvilla, ellei niitä ole suojattu riittävän tehokkaasti.

Mikäli haluaa estää modeemikaappaukset, on viisainta asentaa puhelimeensa esto ulkomaanpuheluille tai vaihtaa laajakaistaan. Tai hankkia ajan tasalla oleva riittävä virustorjunta sekä tehokas palomuuri.

Modeemikaappauksia yritetään nyt saada kuriin viestintäviraston ja teleoperaattoreiden yhteisellä työryhmällä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.