Kahden maalin Kaapo Kakko iski niitin – näin Leijonien Kanada-voitto MM-kisojen avauksessa eteni

Suomi aloitti taipaleensa jääkiekon miesten MM-kisoissa lohkovaiheen avausottelulla Kanadaa vastaan perjantaina Slovakian Kosicessa. MTV Urheilu seurasi Leijonien 3-1-voittoon päättynyttä kamppailua hetki hetkeltä.

Leijonien sankareita olivat kaksi maalia tehnyt superlupaus Kaako Kakko ja upeasti torjunut Kevin Lankinen

Suomen turnaus jatkuu Slovakia-ottelulla lauantaina.

Suomi-Kanada 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)

Klo 19.26: Kiitos seuraajille! Jatkamme huomenna Slovakia-ottelun merkeissä. Jatkojutut Leijonien avausvoitosta osoitteessa mtvuutiset.fi.

Klo 19.25: Maamme-laulu soi! Sitä ennen Kosicen kisa-areenalla kaikuivat Kaapo-huudot.

3. erä:

Klo 19.22: SUOMI VOITTAA KANADAN 3-1!

59.26: MAALI! 3-1! Kaapo Kakko kirmaa karkuun ja laukoo kiekon tyhjään Kanadan maaliin. Tätä edelsi Lankisen ilmiömäinen torjunta!

58. min: Kanadan maali tyhjillään! Hurjaa taistoa Suomen puolustusalueella.

57. min: Leijonilla on aivan ylivoiman lopussa hyvä maalisauma, mutta Murray on mies paikallaan. Muuten ylivoima meni hieman ohi.

55.08: Kakko karvaa kiekon puolustussinisellä ja on karata hyökkäykseen, mutta Darnell Nurse vetää jalat alta ja saa komennuksen jäähyaitioon. Suomi ylivoimalle. Nyt olisi mahdollisuus sinetöidä voitto!

55. min: Kakko laukoo röyhkeästi pienestä kulmasta, minkä jälkeen Pesonen huiskii irtokiekkoa ja joutuu kanadalaisten kovien otteiden kohteeksi.

55. min: Anttila-Sallinen-Lammikko-triolta taas loistava vaihto, jonka aikana Leijonilla on useampikin paikka. Murray pitää lukemat 2-1:ssä.

52. min: Sam Reinhartilla loistopaikka tasoitukseen maalin kulmalla, mutta Lankinen torjuu hieman onnellakin. Vahva vaihto Kanadalta.

50. min: Leijonilla nyt pirteä ote. Se on pitänyt lisäksi Kanadan poissa parhailta tekopaikoilta.

Klo 19.03: Alla olevalla videolla Arttu Ilomäen tekemä 2-1-johtomaali.

48. min: Anttila käynnistää hienon hyökkäyksen, mutta syöttö Salliselle jää hieman taakse, minkä seurauksena tasapainonsa menettänyt Sallinen jyrää Murrayn Kanadan maaliin.

47. min: Marchessault taas Lankisen kiusana, mutta suomalaisvahti torjuu eleettömästi.

42.36: MAALI! Suomi 2-1-johtoon ylivoimalla! Arttu Ilomäki lataa Mikko Lehtosen laukauksesta pompanneen päätykiekon Murrayn taakse, kun rangaistusta on kulunut vain seitsemän sekuntia. Syöttöpisteet Toni Rajalalle ja Lehtoselle.

42.29: Kanadalle jäähy poikittaisesta mailasta, Suomi ensi kertaa ylivoimalle.

Klo 18.45: Päätöserä vauhtiin!

2. erä:

Klo 18.36: Toni Rajalan kommentit toisen erän jälkeen: "Toinen erä oli heikko. Lopussa pari viimeistä vaihtoa olivat hyviä. "Keke" hoiti homman maalilla loistavasti. Roiskimme liikaa kiekkoa, kun tuli pitkiä vaihtoja. Yritetään olla parempia kiekon kanssa."

Klo 18.31: Toinen erä päättyy lukemissa 1-1. Kanada hallitsi erää väkevästi ja Suomi oli vaikeuksissa, mutta Leijonat sai erällä vahvan päätöksen. Toivottavasti se kantaa viimeiselle 20-minuuttiselle.

39. min: Kolmikolta Anttila-Sallinen-Lammikko erinomainen vaihto, mutta laukaukset jäävät hieman heppoisiksi.

37. min: Manninen petaa Kakolle laukaisupaikan, mutta terävä kuti menee yli maalin. Pieni pilkahdus Leijonille vaikeuksien keskellä.

35. min: Leijonat pääsee puolittaiseen 2-1-ylivoimahyökkäykseen, joka ajautuu kuitenkin liiaksi laitaan. Murray pysäyttää Joel Kivirannan kudin helposti.

34. min: Lankinen on tällä hetkellä Suomen hahmo, nyt hän pysäyttää Thomas Chabot'n laukauksen.

33. min: Lankinen taas torjuntatöissä: nyt hän pysäyttää Antohny Manthan laukauksen patjallaan. Kanada hallitsee tapahtumia.

32. min: Brandon Montour pääsee kokeilemaan vaarallisen vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Lankisen hanskakäsi on nopea ja tarkka.

29. min: Suomella nyt suuria vaikeuksia saada hyökkäyksiään käyntiin. Leijonat roiskii nyt vain kiekkoa pois puolustusalueeltaan, mutta Kanadallakaan ei ole ollut viime minuuteilla huippupaikkoja.

27. min: Nyt vuorostaan Kanadalta vahva kaksiminuuttinen, joka pyörittiin lähes täysin Suomen puolustusalueella. Leijonilta taas hieman hermostuneita syöttöjä, joihin Kanada sai katkoja.

25. min: Suomelta loistava vaihto, joka päättyy Savinaisen loistavasti petaamaan paikkaan Jokiharjulle, mutta puolustajan veto paukku laitoihin.

22. min: Mark Stone pääsee nokikkain Lankisen kanssa heti b-piste aloituksen jälkeen, mutta ratkaisu on Suomen onneksi heikko.

21. min: Toni Rajalalla loistava paikka iskeä johtomaali, mutta kiekko suuntautuu Murrayn suojista päätypleksiin.

Klo 18.01: Toinen erä käyntiin tilanteessa 1-1.

1. erä:

Klo 17.50: MTV Urheilun Matti Nyrhinen kirjotti Kaapo Kakon suorituksesta näkökulman. Sen pääsee lukemaan tästä

Klo 17.49: Kakko kommentoi avausmaaliaan: "Sain hyvän syötön. Siitä olisi varmasti jäähykin tullut (Kanadalle), hyvä että meni sisään."

Klo 17.46: Ensimmäinen erä päättyy 1-1-lukemissa. Leijonilta loistava aloitus turnaukselle, vaikka virheitäkin tuli.

19. min: Suomelle avautuu erän viimeinen paikka, kun Harri Pesonen petaa ja Miika Koivisto laukoo, mutta ohi viuhuu.

19. min: Lindbohm tykittää taas siniviivalta, Murrayn hanskakäsi toimii varmasti.

Klo 17.44: Alla olevalla videolla Kanadan 1-1-tasoitus.

16. min: Oliwer Kaski menettää kiekon oman maalin takana, mutta Lankinen estää varmasti kanadalaisyrityksen. Toisessa päässä Petteri Lindbohm pääsee kokeilmaan toisesta aallosta, mutta laukaus kilpistyy lihamuuriin.

14. min: Suomi on saanut hieman otettaan takaisin. Mikko Lehtonen ja Niko Mikkola kokeilevat Murrayn osaamista, kanadalaisvahti hoitaa.

Klo 17.37: Alla olevalla videolla Kaapo Kakon tekemä Suomen avausosuma.

11. min: Kanada on saanut hieman otetta tasoituksensa jälkeen. Osana tässä ovat myös Suomen harhasyötöt, joista Kanada on päässyt muutamaan hyvään tekopaikkaan.

8.03: MAALI: Jonathan Marchessault tasoittaa lukemiksi 1-1 ylivoimalla. Vegas-hyökkääjän laukaus painuu aivan yläkulmaan.

7.02: Kanadalle ylivoima, Jokiharju jäähylle korkeasta mailasta.

6.47: MAALI! Suomi 1-0-johtoon! Kaapo Kakko pääsee puolittaiseen läpiajoon ja veivaa Leijonat johtoon! Syöttöpisteet Toni Rajalalle ja Arttu Ilomäelle.

5. min: Leijonat hallitsee ottelua mielin määrin, Kanada ei saa hyökkäyksiään käyntiin. Anttila katkaisee Kanadan syöttelyn hyökkäyssiniviivalla ja pääsee loistopaikkaan, mutta laukaus suuntautuu ohi.

4. min: Kapteeni Marko Anttila taklaa voimalla Troy Stecheriä, joka kerää tämän jälkeen kamojaan ja poistuu jäältä. Tämä kelpaa faneille!

3. min: Tämä on Suomen kotipeli muutenkin kuin paperilla. Yleisöstä kuuluu voimakkaat Suomi-huudot, faneja on erittäin hienosti paikalla.

2. min: Leijonilta loistava alku. Kaapo Kakko pääsee kokeilemaan kerran maalin kulmalta, ja toinen paikka tulee Henri Jokiharjulle, mutta Murray hoitaa varmasti Kanadan maalilla.

Klo 17.15: Kiekko jäähän! Leijonien ja Kanadan välinen kisa-avaus on käynnissä.

Ennakointi:

Klo 17.09: C Moren studiossa ennakoidaan ottelun voimasuhteet 65-35 Kanadan eduksi. Suurin ero on hyökkäyksessä, jonka asiantuntijat Olli Jokinen ja Tero Lehterä rankkaavat Kanadalle 80-20.

Klo 17.07: Päävalmentaja Jukka Jalonen juuri ottelun alla C Morelle: "Tärkeintä on uskaltaa pelata rohkeasti".

Klo 17.05: Kanadan maalilla aloittaa Pittsburghista tuttu Matt Murray. Kanadan kentälliset voit tarkastaa tästä

Klo 16.50: Superlupaus Kaapo Kakko kertoi joukkueen tuntemuksista C Morelle Leijonien turnausavauksen alla (video alla).

Klo 16.47: MTV Urheilun toimittaja Aleksis Ärje on testannut suomalaisten kisaturistien Leijonat-tuntemusta Kosicessa. Yksi pelaaja on tuottanut faneille ongelmia (upotus alla).

Klo 16.42: Haluatko testata Leijonat-tietämystäsi ennen ottelua? Tästä voit käydä arvaamassa Suomen pelaajien nimiä kasvokuvien perusteella

Klo 16.40: Leijonien kokoonpanon voit käydä katsomassa tästä. Kevin Lankinen torjuu Suomen maalilla.

Klo 16.20: Tervetuloa seuraamaan Leijonien avausottelua! Ennakoidaan kamppailua muun muassa näkemyksillä C Moren studiosta, joka käynnistyy klo 16.30. Tähän artikkeliin upotetaan myös videot ottelun huippuhetkistä.