Leijonat saa kiittää loistavaa maalivahtiaan – näin trilleriksi mennyt MM-avausottelu eteni

Suomi aloitti jääkiekon MM-kisat taisteluvoitolla Yhdysvalloista. MTV Urheilu seurasi Latvian MM-kisojen kamppailua hetki hetkeltä.

Suomi–USA 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)

Liveseuranta:

60.00: Marko Anttila pääsee kahdesti katkaisemaan USA:n pyörityksen. Suomi voittaa 2-1!

59. min: Cal Petersen on pois maaliltaan. Olli Määttä yrittää omasta päästä osua tyhjään maaliin, mutta tuloksena vain pitkä kiekko.

58. min: Tage Thompson pääsee pujahtamaan keskelle loistopaikkaa. Nyt heilahtaa Jussi Olkinuoran hanska! Tämä on kyllä ihan selviytymistaistelua Suomelle.

56. min: Taas on USA:lla maalipaikka. Ja Olkinuora kestää.

55. min: Leijonilla on nyt vaikeaa päästä omalta alueeltaan pois. Innalan huolimaton avaus kääntyy nopeasti, kun siniviivalla on vastassa amerikkalaispelaajan maila. Olkinuora katkaisee taas pelin.

54. min: Zac Jones antaa hyvän passin keskelle, ja Jason Robertson pääsee laukomaan. Olkinuoraa peittää tilan hyvin. Suomi saa seuraavaksi puolittaisen paikan, kun Jere Karjalainen tarjoilee Atte Ohtamaalle laukaisupaikan vastapalloon. Ei osu Ohtamaa kiekkoon.

53. min: Miika Koivisto laukoo viivasta Petersenin syliin. Suomi on saanut rauhoitettua pelin kolmannen erän alun myllytyksen jälkeen. Sami Kapanen kertoo lehtereiltä, että USA:n vaihtopenkki yrittää nyt joka tilanteessa vaikuttaa tuomaristoon ylivoiman toivossa. Nyt vain pää kylmänä, Leijonat!

49. min: Jere Innala pääsee hyvin sisään oikealta laidalta. Juuri vedon lähtiessä USA:n pelaaja pääsee kuitenkin ratkaisevasti häiritsemään.

47. min: Jos toisen erän alku oli täysin Suomen hallintaa, niin nyt laukaukset ovat kolmannen erän alussa USA:lle 5-0. Jukka Jalonen palauttaa hyökkäysketjut ennalleen. Arttu Ruotsalainen palaa taas ykkösketjun keskelle.

46. min: Suomi on laittanut ketjujaan uuteen uskoon kolmannessa erässä. Nyt mennään näillä:
Turunen-Kontiola-Karjalainen
Innala-Ruohomaa-Pakarinen
Lundell-Björninen-Sallinen
Mäenalanen-Ruotsalainen-Anttila

45. min: Leijonat on nyt ikävässä mankelissa. Jussi Olkinuora saa lyötyä hanskansa kiekon päälle. Trevor Moore oli hetkeä aiemmin lähellä päästä ohjaamaan kiekkoa tyhjään maaliin, mutta hänet pelataan hyvin pois.

44. min: USA pyöritti pitkää vaihtoa Leijonien päädyssä. Nyt ei mennä enää kaasu pohjassa, kuten ottelun alkupuolella.

Klo 17.52: Kolmas erä on käynnissä.

2. erä:

40.00: Toinen erä päättyy Trevor Mooren vaaralliseen laukaukseen. Jussi Olkinuora torjuu kiekon kulmaan ja summeri soi Leijonien 2-1-johtolukemissa.

38.01 MAALI! USA 1-2: Jason Robertson saa pitkän avauksen puolustaja Christian Wolaninilta, ottaa sen ilmasta haltuun ja iskee läpiajosta kiekon Jussi Olkinuoran jalkojen välistä maaliin. USA on taas mukana pelissä.

36.06 JÄÄHY: Ville Pokka ottaa heti maalin perään rangaistuksen kampittamisesta.

35.41 MAALI! Suomi 2-0: Iiro Pakarinen sutii Ville Pokan laukauksesta tulleeseen irtokiekkoon, ja Cal Petersen potkaisee kiekon omaan maaliin. Pokan lisäksi syöttöpiste Olli Määtälle.

35. min: Suomen ylivoimahyökkäys kääntyy Conor Garlandin läpiajoksi. Jussi Olkinuora venyttää jään pinnassa loistavan torjunnan!

34. min: Kiekko liikkui USA:n ylivoimalla mallikkaasti, mutta juurikaan vaarallisia vetoja ei tullut. Leijonilta myös vahvaa alivoimapelaamista.

31.28 JÄÄHY: Herranen aika, mikä tilanne Suomen maalilla. Jussi Olkinuora torjuu eteensä, ja Kevin Labanc pääsee vaarallisesti irtokiekkoon. Marko Anttila joutuu ottamaan rangaistuksen. Björninen pelasti kiekon lähes maaliviivalta pois!

31. min: USA:n alivoima päättyy, ja Teemu Turunen pelaa itsensä upealla harhautuksella vapaaksi maalille. Petersen torjuu rannevedon. Leijonien ensimmäinen ylivoima ei tuottanut tulosta. Erän torjunnat tähän asti Petersen 12, Olkinuora 1...

28.30 JÄÄHY: USA:n Matt Roy kumauttaa poikittaisella mailalla Mikael Ruohomaan kumoon maalipaikassa. Leijonille ensimmäinen ylivoima.

26.54 MAALI! Suomi 1-0: Atte Ohtamaa laukoo viivasta ja USA:n pelaaja Brian Boyle ohjaa kiekon matkalta jään kautta maaliin! Hannes Björninen tekee hyvää maskia maalilla. Syöttäjinä osumassa Saku Mäenalanen ja Marko Anttila. Neloskenttä sai ansaitun palkinnon loistavasta aloituksesta MM-turnaukseen.

26. min: Leijonat on selvästi ottanut vahvemman otteen pelistä. Kiekko viettää nyt pääasiassa aikaa USA:n päässä.

22. min: Määttä pääsee heti seuraavasta aloituksesta taas kokeilemaan Petersenia. Hyvin on amerikkalaisvahti aloittanut turnauksen.

21. min: Leijonille sattuu heti omassa päässä paha kiekonmenetys. Labanc pääsee laukomaan napakasti, mutta hyvin tulee Olkinuoran patja eteen. Pian toisessa päässä Olli Määttä laukoo terävästi. Petersen torjuu irtokiekon Arttu Ruotsalaisen jalkoihin, joka ei kuitenkaan pääse laukomaan.

Klo 17.01: Toinen erä alkaa!

1. erä:

20. min: Ensimmäinen erä päättyy maalittomana. Ei ainuttakaan rangaistusta, vaan pirteää menoa päästä päähän. Cal Petersen 10 torjuntaa, Jussi Olkinuora 8.

19. min: Ruohomaalla loistava laukaisupaikka, mutta Sibirin hyökkääjä pyyhkäisee vain lumet kiekon päältä.

17. min: Seuraavaksi on Hannes Björnisen johtaman neloskentän vuoro pyörittää peliä USA:n päässä. Kaksi alinta ketjua ovat saaneet vahvan alun peliin.

16. min: Sama kolmoskenttä jatkaa hyviä otteitaan. Ruohomaa ottaa hyökkäyspään aloitusvoiton ja Jere Sallinen punnertaa vahvasti maalipaikan. Petersen nappaa rystynoston syliinsä.

15. min: Mikael Ruohomaa saa Jere Salliselta kiekon ja tavoittelee laukausta maalivahti Cal Petersenin korvan juuresta, mutta kiekko kimpoaa veskarin kupolista yli.

13. min: Tämä jenkkiryhmä ei muuten ole käynyt eilen illalla "tutustumassa kaupunkiin", kuten Olli Jokinen muotoili asian ennakkostudiossa. Erittäin nopeaa vastahyökkäyspelaamista ja hyviä katkoja on tähän asti tullut. Maalipaikoista ei ainakaan ole ollut pulaa.

9. min: Aivan liian helposti pääsevät yhdysvaltalaiset tunkeutumaan Suomen maalille. Jussi Olkinuora on pelastanut Leijonat jo useamman kerran tässä avauserässä.

8. min: Laukaukset maalia kohti nyt 5-4 Suomelle. Tasaista päästä päähän menemistä tämä on ollut.

7. min: Neloskenttä saa jatkaa ja hyvin Anttila, Björninen ja Mäenalanen painostavat amerikkalaisia. Pian perään USA saa kuitenkin kaksi erittäin vaarallista laukaisupaikkaa. Eric Robertson laukoo jo ylärimaan! Colin Blackwell puolestaan kikkailee ohi Oliwer Kaskin ja pääsee laukomaan napakasti.

6. min: Hannes Björniselle on tyhjää verkkoa edessä, mutta ei osu Liigan tämän kauden tähtipelaaja kiekkoon!

5. min: Suomen kolmoskenttä saa luotua hyvän paineen jenkkien päätyyn. Mikael Ruohomaan veto kohoaa puolustajan mailasta päädystä yli.

4. min: Suomi saa jo hyvin viisikkohyökkäyksiä USA:n alueelle. Vauhtia on ottelun alussa riittänyt.

1. min: USA saa heti vaarallisen maalintekopaikan, kun Kevin Labanc pääsee lyömään irtokiekosta. Jussi Olkinuoraa pääsee heti torjumaan pariin otteeseen.

Klo 16.12: Pelaajat astelevat kaukaloon. Kohta mennään! "Tästä lähtee, yhdessä mennään, yhdessä mennään", kuuluvat kapteeni Anttilan sanat joukkueelle ennen kiekonpudotusta

Klo 16.07: USA:n maalilla aloittaa Los Angeles Kingsin Cal Petersen. Ykköskentällisessä puolustuksessa ovat Christian Wolanin ja Matt Roy, hyökkäysketjuna Jason Robertson, Trevor Moore ja Conor Garland.

Klo 15.55 Marko Anttila palasi Lempäälään muistelemaan uransa alkuhetkiä. Vanha valmentaja Pasi Mäkelä liikuttui maailmanmestarin muistamisesta:

Klo 15.30: Ruotsin MM-turnaus sai sen sijaan katastrofaalisen alun. Lisää Tre Kronorin kompuroinnista tässä jutussa!

Klo 15.25: Jukka Jalosen valmennusryhmä julkaisi heti aamupäivällä kentällisensä päivän otteluun. Olli Jokinen oli mielissään Leijonien valinnoista:

Suomi puolustaa kahden vuoden takaista maailmanmestaruuttaan – asiantuntijat analysoivat Leijonien taistoa Yhdysvaltoja vastaan 10:51
Kari Jalonen ja Olli Jokinen ennakoivat ottelua MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Klo 15.21: Hyvää iltapäivää! Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät Suomen osalta tänään alkulohkon ottelulla USA:ta vastaan. Tervetuloa seuraamaan kamppailua hetki hetkeltä. Lähetys ennakkostudiosta käynnistyy C Moressa ja C More Sport 1 -kanavalla. kello 15.30. MTV3:n katsojat pääsevät mukaan kello 16.00.