Leijonille murskapettymys: Kanada juhlii maailmanmestaruutta – näin dramaattinen loppuottelu eteni

Leijonat kärsi kirvelevän tappion jääkiekon MM-finaalissa Kanadalle jatkoerän jälkeen maalein 2-3. MTV Urheilu seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Suomi–Kanada 2-3 je. (1-0, 0-1, 1-1)

Liveseuranta:

Klo 23.01: Leijonien kapteeni Marko Anttila ojentaa mitaleita joukkueelleen. Petri Kontiolalle MM-hopea on uran kolmas. Jukka Jalonen häviää uransa ensimmäisen MM-finaalin.

Klo 22.59: Karri Kiven mukaan erikoistilanteet olivat kanadalaisten oljenkorsi pysyä pelissä mukana. Nämä he maksimoivat täydellisesti harvinaislaatuista jatkoerää myöden.

Klo 22.57: Tuomarit päättivät olla viheltämättä jäähyjä jatkoerässä, vaikka potentiaalisia rangaistuksia nähtiin. Linja oli Kari Jalosen mukaan odotettu.

Klo 22.55: Kari Jalosen ja Karri Kiven mukaan Leijonien loppu oli turnauksessa karu. Tapa ratkaista MM-kulta kerää yhä studiolta kritiikkiä.

Jatkoerä:

67 min: Maali! Kanada iskee 2-1-hyökkäyksestä ja voittaa MM-kullan. MM-kullan ratkaisee Nick Paul turnauksen pistepörssin voittaneen Connor Brownin syötöstä.

66 min: Jännittävä jatkoerä etenee varovaisesti ja tarkkaillen. Kontiola testaa ranteella, mutta kanadalaismailoista kimpoava laukaus päätyy muikkuverkkoihin.

65 min: Ruotsalainen on lähellä ratkaista MM-kullan, mutta rannelaukaus lähietäisyydeltä menee Kuemperin olkapäätä hipoen yli maalin.

64 min: Tuomareiden vapaa linja on entistä vapaampi. Kynnys viheltää rangaistus vaikuttaa olevan juuri nyt todella korkea.

62 min: Jatkoerä etenee varovaisesti. Björninen yrittää rynniä pienestä kulmasta Kanadan maalille, mutta Kuemper ei ole yllätettävissä.

61 min: Molemmissa päissä nähdään heti yksilösuoritus, kun Lundell ja Mangiapane lähtevät yhdellä yhtä vastaan harhautuksiin, mutta ratkaisua ei vielä nähdä.

61 min: MM-finaalin jatkoerä on alkanut! Suomi aloittaa kolmikolla Lundell, Ruotsalainen, Määttä.

Klo 22.40: Asiantuntijat antavat studiossa rajua kritiikkiä uudelle tavalle ratkaista MM-kulta. Karri Kivi ja Kari Jalonen eivät pidä kolmella kolmea vastaan -jatkoerää reiluna tapana ratkaista tällaista ottelua.

3. erä:

60 min: Varsinainen peliaika päättyy! Ratkaisua haetaan jatkoerästä, jota ei ole koskaan MM-kisojen historiassa pelattu kolmella kolmea vastaan.

59 min: 35 sekuntia ottelua jäljellä! Jatkoerä häämöttää!

56 min: Niko Ojamäelle aukeaa jo kolmas paikka iskeä maali, mutta Kuemper on yhä parempi.

55 min: Kolmatta erää jäljellä viisi minuuttia. Jos tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, 20 minuutin jatkoerässä pelataan kolmella kolmea vastaan ratkaisuun asti.

54 min: Lundellin ketju rakentaa paineen Kanadan päähän. Niko Ojamäki pääsee laukomaan mainioon paikkaan, mutta rystysiipaisu pysähtyy Kuemperin patjaan.

53 min: Maali! Kanada lyö pelin tasoihin vain 18 sekunnin ylivoimapelin jälkeen. Adam Henrique punnertaa maalin edestä kiekon sisään Maxime Comtoisin ja turnauksen pistepörssiä johtavan Connor Brownin syötöistä.

53 min: Kanada ylivoimalle. Tehot 1+1 ottelussa tehnyt Mikael Ruohomaa lähtee rangaistusaitioon kampituksesta.

52 min: Innala ja Pakarinen pääsevät 2-1-vastahyökkäykseen, Innala päättää laukoa, mutta Kuemper torjuu.

51 min: Olkinuora on ollut päätöserän melko työttömänä ja joutunut töihin lähinnä Kanadan alivoimahyökkäysten edessä. Joukkueet ovat täysilukuiset.

50 min: Kanada pääsee alivoimalla jälleen vastahyökkäykseen, mutta Olkinuora torjuu laukauksen. Suomen ylivoima on antanut läpi illan Kanadalle paikkoja alivoimamaaliin.

49 min: Hannes Björninen ajetaan pystyyn laidassa ja Sean Walkerille 2+10 minuutin rangaistus. Suomi ylivoimalle!

48 min: Suomella on erinomainen vaihe päällä johtomaalin jälkeen. Jere Innala laukoo ranteella, mutta Kuemper selvittää patjatorjunnalla. Väsy alkaa selvästi painaa molempien joukkueiden jaloissa.

46 min: Maali! Suomi siirtyy 2-1-johtoon! Petteri Lindbohm lataa Leijonat johtoon turnauksen avausmaalillaan, rannesivallus uppoaa kauniisti takanurkkaan. Jere Sallisen maski Kuemperin edessä on esimerkillinen. Syöttäjiksi merkitään Kim Nousiainen ja avausmaalin iskenyt Ruohomaa.

45 min: Jussi Olkinuora oli lahjoittaa Kanadalle johtomaalin. Suomalaisvahti rähmeltää päätykiekon oman maalin eteen, josta suomalaispuolustus kuitenkin pelastaa tilanteen.

44 min: Peli on tasoittunut ja rauhoittunut Kanadan vahvan alun jälkeen. Suomi pyrkii totuttuun tapaan hidastamaan peliä viidellä viittä vastaan.

41 min: Olkinuora pompottelee Troy Stecherin rystylaukausta ja Suomi jää alakynteen Kanadan ensimmäisen hyökkäyksen alla. Mäenalanen pelastaa kiekon keskialueelle.

41 min: MM-finaalin päätöserä on käynnissä!

Klo 21.50: Kari Jalonen muistuttaisi tässä tilanteessa pelaajia tilanteen ainutkertaisuudesta, jos pääsisi uudelleen kevään 2016 MM-finaalin toiselle erätauolle puhumaan joukkueelle.

Klo 21.45: Saku Mäenalanen muistutti erätauolla, että Suomen on pysyttävä pois rangaistusaitiosta, koska Leijonat vie ottelua viidellä viittä vastaan.

Klo 21.43: Kari Jalosen mukaan Suomen peli meni mainion avauserän jälkeen "sekapeliksi" lukuisten jäähyjen vuoksi.

2. erä:

40 min: Kaksi erää on pelattu. Loppuottelun päätöserään lähdetään tasatilanteesta 1-1. Mikael Ruohomaa runnoo itsensä maalipaikkaan vielä erän päätösminuutilla, mutta viimeinen syöttö ei tavoita omia.

36 min: Adam Henrique iskee kiekon verkkoon, mutta Kanadan maali hylätään lopulta paitsiona. Jukka Jaloselta erittäin onnistunut haasto oikeassa paikassa.

33 min: Iiro Pakarinen tarjoilee Kontiolalle loistavan paikan iskeä turnauksen avausmaali, mutta Kontiolan laukaus kumahtaa Kuemperin patjoihin. Kanada on täysilukuinen.

32 min: Suomi ylivoimalle, kun Owen Power saa kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta.

31 min: Suomella on ottelun puolivälissä käynnissä vahva vaihe. Laadukkaimmat maalipaikat ja vetosektorit Kanada saa kuitenkin työnnettyä laitoja kohti.

28 min: Suomen nelosketju Ruohomaa, Sallinen, Turunen järjestää toistuvasti pitkiä myllytyksiä Kanadan päädyssä. Kuemper ja kanadalaispuolustus selvittävät toistaiseksi tilanteet.

25 min: Maali! Maxime Comtois tuo Kanadan tasoihin. Comtois voittaa tolpalla Miika Koivistoa vastaan taistelun irtokiekosta ja sutii kiekon sisään. Ylivoimamaalin syöttäjinä Connor Brown ja Sean Walker.

24 min: Atte Ohtamaalle kahden minuutin kampitusrangaistus. Kanada kahden miehen ylivoimalle.

23 min: Kanadan Maxime Comtois kilauttaa tolppaan! Comtois pääsee laukomaan rystyllä irtokiekkoa tyhjään maaliin, mutta tolppa pelastaa.

22 min: Suomelle ottelun ensimmäinen rangaistus. Anton Lundell menettää kiekon omalla alueella ja Arttu Ruotsalaiselle kahden minuutin jäähy koukkaamisesta.

21 min: Ottelun toinen erä on käynnissä.

Klo 21.02: Kari Jalonen pohtii, onko Kanadan valmistautuminen finaaliin mennyt mahdollisesti yli, koska tunne läikkyi niin pahasti yli avauserässä.

Klo 20.52: Studion asiantuntijat hämmästelevät Kanadan valintaa pelata keskialueen trapia, joka ei ole tiivis, vaan Leijonat pelaavat sen auki mies kerrallaan.

1. erä:

20 min: Ensimmäinen erä päättyy! Suomi johtaa MM-finaalia avauserän jälkeen Mikael Ruohomaan maalilla 1-0.

16 min: Joukkueet ovat täysilukuiset. Tunteet läikkyvät jatkuvasti ja kanadalaispelaajat käyvät jatkuvasti vihellysten jälkeen kuumana.

15 min: Suomen ylivoima on täysin sekaisin. Kanada pääsee yhtenään alivoimalla parempiin maalipaikkoihin kuin Suomi ylivoimalla. Leijonat selviää jälleen 2-1-vastahyökkäyksestä.

14 min: Michael Bunting rangaistusaitioon. Suomi kolmannen kerran ylivoimalle.

13 min: Kanada on saanut hyvän vaihteen päälle, mutta Suomen maalinedusta pysyy puhtaana. Laukaukset paukkuvat toistaiseksi ohi maalista.

12 min: Olli Määtälle aukeaa vastahyökkäyksen päätteksi loistava paikka iskeä Suomen toinen maali, mutta laukaus lähietäisyydeltä pysähtyy Kuemperin suojuksiin. Määtän ensimmäinen maali odottaa tässä turnauksessa vielä itseään.

9 min: Maali! Mikael Ruohomaa iskee Suomen 1-0-johtoon! Oliwer Kaski laukoo viivalta, Ruohomaa nappaa haltuun ja siivoaa kiekon reppuun. Suomen vaikean alun jälkeen tämä maali vapauttanee pelaamista.

8 min: Kanada pääsee alivoimalla 2-1-hyökkäykseen, mutta Liam Foudy sutii ohi kiekosta.

7 min: Suomi uudelleen ylivoimalle, kun Nick Paul ottaa kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta.

6 min: Darcy Kuemperille ensimmäinen torjunta, kun Mikael Ruohomaa pääsee laukomaan B-pisteen kaarelta ranteella. Kanada on täysilukuinen.

5 min: Kanadan alivoima ottaa heti aluksi kovia riskejä iskemällä kolmella pelaajalla Suomen ylivoimaketjun kimppuun. Tony Sund pääsee laukomaan ylivoiman ensimmäisellä minuutilla, mutta kiekko paukkuu plekseihin.

5 min: Suomelle ottelun ensimmäinen ylivoima, kun Justin Danforth taklaa Ville Pokkaa selkään laidan läheisyydessä.

3 min: Kanada on hallinnut ensimmäiset minuutit kiekkoa. Suomen lähdöt hyökkäyksiin ovat tyrehtyneet keskialueelle tai heikkoihin syöttöihin.

2 min: Kanadalle aukeaa ensimmäinen puolittainen paikka, kun Michael Bunting pääsee pitkän syötön päätteeksi yrittämään rystyltä, mutta Suomen puolustus pääsee väliin.

1 min: Loppuottelu on alkanut!

Klo 20.12: Joukkueet saapuvat jäälle.

Klo 20.07: Jukka Jalosen ytimekäs viesti joukkueelle: kaksi parasta joukkuetta on jäljellä. Tänään pitää olla rohkea ja heittäytyä pelille.

Klo 19.50: Kanadan syömähampaaksi on kisojen edetessä terävöitynyt joukkueen ykkösketju Andrew Mangiapane, Adam Henrique, Connor Brown.

Klo 19.40: C Moren asiantuntijan Karri Kiven mukaan Leijonat lähtee harvinaisella tavalla lievänä ennakkosuosikkina illan loppuotteluun.

Klo 19.13: Marko Anttilalla on mahdollisuus tehdä tänään historiaa. Anttilasta voi tulla historian ensimmäinen leijonakapteeni, joka nostaa MM-kultapokaalia urallaan kahdesti. Jussi Olkinuoralla, Oliwer Kaskella, Miika Koivistolla, Atte Ohtamaalla, Petteri Lindbohmilla, Niko Ojamäellä ja Jere Sallisella on puolestaan mahdollisuus voittaa uransa toinen maailmanmestaruus.

Klo 19.00: Pokaali on palautettu, mutta vain hetkeksi?

Klo 18.56: Kolmas bingo tänään?

Klo 18.48: MM-kulta ratkaistaan tänä vuonna tarvittaessa ainutlaatuisella tavalla. Numeroiden ollessa varsinaisen peliajan jälkeen tasan ratkaisua haetaan 20 minuutin mittaisista jatkoeristä, joita tahkotaan ratkaisuun asti kolmella kolmea vastaan. Mahdollisten jatkoerien välissä on 15 minuutin tauko.

Kello 18.45: Suomen ja Kanadan MM-finaali käynnistyy kello 20.15. Ennakkostudion pariin pääsee MTV3-kanavalla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja C More Sport 1 -kanavalla kello 19.30.