Leijonat löi Ruotsin jatkoajalla! Sakari Mannisesta sankari hurjien käänteiden jälkeen – näin puolivälieräottelu eteni

Suomi voitti Ruotsin jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelussa jatkoajalla hurjien vaiheiden jälkeen maalein 5–4. MTV Urheilu seurasi peliä hetki hetkeltä.

Suomi–Ruotsi 5–4 ja. (1–2, 2–2, 1–0, 1–0)

Jatkoaika:

Klo 23.36: Sakari Manninen nakutti illan sankarina komeat tehot 1+3. Leijonat kohtaa lauantaina välierässä Venäjän.

61.37: MAALI! Ruotsin Adrian Kempe ajaa maalille, mutta Tre Kronor ei onnistu maalinteossa. Suomi ampaisee vastahyökkäykseen, ja Sakari Manninen lataa rannelaukauksen yläpeltiin! Suomi voittaa jatkoajalla 5–4 hurjien vaiheiden jälkeen!

62. min: Petterssonin rannelaukaus painuu ohi. Ruotsi pitää kiekon, kun miehiä vaihdetaan.

Klo 23.30: Jatkoaika käynnissä! Erän pituus on 10 minuuttia, jos maalia ei tule.

3. erä:

60. min: Varsinainen peliaika päättyy 4–4-lukemin. Jatkoaika kutsuu, ja sehän pelataan 3 vastaan 3 -formaatilla.

59. min. Maali se on, kiekko viedään keskelle. Tilanne 4–4.

58.31: MAALI! Siellä se on, Suomi tasoittaa ilman maalivahtia! Mörkö-Marko Anttila survoo kiekon väkisin maalilta sisään. Kapteeni iskee MM-turnauksen ensimmäisen maalinsa: 4–4! Grafiikan mukaan Ruotsi haastaa tuomion ja videolta tutkitaan, oliko edeltävässä Suomen tilanteessa paitsio.

58. min: Suomi ottaa maalivahdin pois, kuudes kenttäpelaaja jäälle!

58. min: AIKALISÄ! Jälleen pitkä kiekko Ruotsilta, nyt Patric Hörnqvistiltä. Suomi ottaa samalla aikalisän!

58. min: Ruotsi purkaa jälleen kiekon pitkänä päätyyn. Jännäksi menee, ottaako Suomi pian maalivahtia pois?

56. min: Oliwer Kaski pääsee ampumaan huipputontista hyökkäysalueen keskustasta, mutta ohi menee!

56. min: Varsinaista peliaikaa enää vajaat viisi minuuttia jäljellä. Trilleri käsillä...

54. min: Ruotsin William Nylander riistää kiekon puolustussinisellä ja karkaa kesken Suomen vyöryn läpiajoon. Veto kuitenkin Suomen onneksi ohi.

53. min: Ruotsi ei ole päästä omistaan pois millään, Leijonien mylly on armoton. Tre Kronor joutuu jälleen heittämään pitkän kiekon.

52. min: Kaapo Kakko pyörittelee Ruotsin päädyssä, mutta vajaaksi jää.

52. min: Varsinaista peliaikaa vajaat yhdeksän minuuttia jäljellä. Leijonat jahtaa hurjasti tasoitusta, mutta Tre Kronor on toistaiseksi kestänyt.

49. min: Oliwer Kaski antaa jälleen viivalta tulta. Kiekko pomppaa Lundqvistilta eteen ja Ruotsin maalille syntyy vaaratilanne, mutta Kakon jatko jää ruotsalaisveskarin patjoihin.

48. min: Oliwer Kaski ampuu ja Kaapo Kakko on maalin kulmalla survomassa irtopalaa, mutta ei mene sisään!

47. min: Ruotsin Elias Lindholm ampuu ranteella siniviivan jälkeen maalille. Lankinen pomputtaa, mutta Suomen puolustus siivoaa kiekon.

45. min: Harri Pesosen veto viuhuu hiukan yli. Ruotsin maalilla on heti sen jälkeen hämminkiä, mutta Tre Kronor selviää.

43. min: Suomen maalille on syntyä vaaratilanne, kun Gabriel Landeskog yrittää rapata kiekkoa aivan luukulla. Hän ei saa kuitenkaan siihen otetta.

42. min: Ruotsi roiskaisee heti pitkän kiekon, kun Leijonat saa paineen päätyyn.

Klo 22.55: Kolmas erä käynnissä!

Klo 22.54: Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner erätaukohaastattelussa: "Kakkoserä oli varmaan meidän turnauksen paras ja se antoi meille uskoa. Meillä on kova draivi päällä ja me tullaan täältä vielä."

Klo 22.52: Lehterä jakaa teesejä kolmanteen erään: Koko ajan tulee löytyä yksi mies maalilta ja Leijonien on ammuttava pikkuisen enemmän. Hän ei usko, että Lundqvistin kroppa on kunnossa.

Klo 22.43: Tero Lehterä kuvailee Ruotsin maalivahdin Lundqvistin pelaamista koruttomalla tavalla: hyvä, että mies saisi kiinni rantapalloakaan.

2. erä:

40. min: Erätauolle siirrytään Ruotsin 4–3-johdossa. Suomi hallitsi peliä pitkiä pätkiä kovilla kulmamyllyillä, mutta Ruotsi tarjoili erän loppuun kylmän suihkun.

39.35: MAALI! Pitkästä aikaa Ruotsi vyöryttelee. Pitkää hyökkäystä Leijonien päädyssä, jossa kiekko vaihtaa ripeästi miestä. Kiekko käy Erik Gustafssonin viivalaukauksesta maalissa, mutta kimpoaa maalikamerasta nopeasti kentälle ja peli jatkuu. Tilanne tarkistetaan kuitenkin sittemmin videolta, ja osuma se on. Karvas takaisku erän viimeisellä minuutilla Leijonille, Ruotsi 4–3-johtoon.

39. min: Leijonat tekee jälleen hyökkäysalueella mainioita vastaliikkeitä. Mikko Lehtonen ajaa päätyyn ja nousee kiekon kanssa maalin kulmalle, mutta Lundqvist koppaa.

38. min: Nyt tekee erotuomarilla kipeää. Loui Erikssonin nostosta kiekko tulee niskan seudulle, peli hetkeksi poikki.

37. min: Suomi kääntää kaksinkamppailuja laitojen lähellä tuon tuosta edukseen. Ruotsi on helisemässä.

35. min: Leijonat tekee hyökätessään Ruotsin alueella loistavia vastaliikkeitä, peliväline pysyy Suomella ja karuselli pyörii hurjana. Leijonat takoo nyt kuumaa rautaa.

33. min: Kaapo Kakko tekee röyhkeän nousun ja kiepauttaa kiekon Ruotsin maalille. Leijonat vyöryy nyt vimmatusti! Tulee katkoja, kun Ruotsi saa kiekon, tulee rohkeita ratkaisuja.

31. min: Ruotsi on ollut helisemässä viime minuutteina. Leijonat on kammennut kovalla tavalla kahden maalin takaa tasoihin ja vienyt peliä, paikoitellen pitkiä hyökkäyksiä ja kulmamyllyjä viljellen.

30. min: MAALI! Kolossipuolustaja Jani Hakanpää tykittää MM-turnauksen ensimmäisen maalinsa – mihin paikkaan ja millä laukauksella! B-pisteen takaa laulaa hurja kuti ja Harri Pesonen hyppää juuri vedon aikana Lundqvistin eteen maskiin. Peli tasan 3–3! Suomen kaikki kolme maalia ovat olleet puolustajien tekemiä. Sakari Manninen on puolestaan napannut syöttöpisteen kaikkiin kolmeen osumaan.

27. min: Leijonat on saanut maalin jälkeen otetta, flow on nyt Leijonien puolella. Klingberg menettää kulmauksessa kiekon ja Jere Sallinen sipaisee rystyllä maalin kulmalta, mutta Lundqvist koppaa.

25.04: MAALI! Suomi kaventaa 2–3:een ja nyt onni on Leijonien puolella. Petteri Lindbohmin kuti ottaa Klingbergin housuihin ja kimpoaa maaliin! Ruotsi maistaa "omaa lääkettään".

25. min: Ojamäki vetää oikean b-pisteen sisäkaarelta, Leijonat pysyy kiekossa myllää pitkää hyökkäystä.

23. min: Joel Kiviranta virittää rannelaukauksensa, Suomi saa vaihteeksi aloituksen Ruotsin päähän.

20.25: MAALI! Ruotsi rankoo kylmästi heti toisen erän alussa. Taiturimainen Elias Pettersson nousee, harhauttelee ja Suomen puolustus liukuu syvälle. Laukaus singauttaa Ruotsin 3–1-johtoon.

Kello 22.00: Ville Nieminen peräänkuuluttaa Leijonilta uskallusta jatkoon.

Kello 21.56: Tuomo Ruutu ottaa Suomen pelikuriin kantaa: Alkuturnauksessa Suomi ei ottanut montaa turhaa jäähyä. Molemmat jäähyt olisi pitänyt pystyä väistämään, Ruutu kuvailee.

1. erä:

20. min: Erätauolle siirrytään Ruotsin 2–1-johdossa. Pelitapahtumiin nähden tulosta voi pitää oikeutettuna, joskin johtomaali oli onnekas.

19. min: Ruotsi on todella lähellä kolmatta maaliaan, mutta Kevin Lankinen nappaa huiman kopin, kun Adrian Kempe passaa maalin kulmalle loistopaikkaan Mattias Ekholmille.

16.57: MAALI! Ruotsi siirtyy 2–1-johtoon. Oliver Ekman-Larsson ampuu, Patric Hörnqvist ohjaa, ja nyt onnikin käänsi Leijonille selkänsä. Kiekko ottaa matkalla pomppuja painuu lopulta Henri Jokiharjun luistimesta tolpan kautta häkkiin.

16. min: Ruotsi kontrolloi tällä hetkellä peliä, mutta ei Suomella tässä hätää ole. Tiivis puolustus pitää Tre Kronorin poissa huippupaikoilta.

14. min: Kakko tarjoaa kiekon Ruotsin maalin eteen Manniselle, mutta peliväline pomppii eikä Manninen saa kunnon otetta. Kenttätapahtumia hienokseltaan hallinnut Ruotsi lähtee vastaiskuun, josta ei synny vaaraa.

11. min: Peli aaltoilee tällä hetkellä päästä päähän, mutta huippupaikat ovat rajun alun jälkeen olleet kortilla. Hyökkäysalueella keskustaan ei ole helppoa pääsyä kummallakaan.

10. min: Varsinkin ylivoiman alussa vaarallista syöttelyä maalin kulmalla ruotsalaisilta, mutta Suomi kestää alivoimansa.

7.15: JÄÄHY. Sakari Manninen tarjoilee maalin edessä koukkua, Suomelle seuraava kakkonen. Edellisestä Ruotsi rankaisi nopeasti...

6. min: Suomi pörrää vahvasti Ruotsin päädyssä, ykkösketjun karuselli pyörii!

2.38: MAALI! William Nylander sipaisee kiekon Ruotsin ylivoiman alussa loistopaikasta ohi, mutta heti perään rävähtää. John Klingberg painaa kiekon uuniin Nylanderin syötöstä. Maalivahti Lankinen on toisella tolpalla, kun Ruotsi rankaisee. 1–1.

2.06: JÄÄHY. Suomella on liikaa pelaajia jäällä, ensimmäinen jäähy.

1.00: MAALI! Niko Mikkola avaa maalihanat nopeasti, Suomi johtaa 1–0! Mikkolan lyöntilaukaus heläyttää kiekon "Kungen" Lundqvistin taakse! Osuma syntyy etukulmasta ilman maskia.

1. min: Suomen kapteeni Marko Anttila antaa heti ensimmäisessä vaihdossa Ruotsin leirille kyytiä. Oliver Ekman-Larsson saa maistaa "Mörkön" kovuutta!

Klo 21.15: Kiekko jäässä ja ottelu nyt käynnissä!

Ennakointi:

Klo 21.12: Ottelun alkuun enää muutama minuutti. Jännitys kohoaa!

Klo 21.09: Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen on huokunut aitoa uskoa ja toiveikkuutta Ruotsi-ottelun jälkeen ja vihjaillut Leijonien tietävän, mihin paikkoihin Tre Kronoria vastaan iskeä.

Klo 21.04: Leijonafanien tunnelmat kisapaikalla Kosicessa olivat tapissa. Suomalaiskannattajat uskovat Leijonien juhlivan voittoa paremmalla joukkuepelillä.

Klo 21.00: Tuomo Ruutu korostaa Suomen kapteenin Marko Anttilan tehtävää: valmistaa joukkue niin, että Leijonien pelaajat ovat rentoja mutta kovia – eikä homma mene ylilatautumisen puolelle, mihin on tässä kohtaa riskinsä.

Klo 20.53: Ruotsi on julkistanut kokoonpanonsa otteluun. Ainoa muutos on se, että puolustajista Adam Larsson ja John Klingberg ovat vaihtaneet paikkaa.

Maalivahdit:Henrik Lundqvist (Jacob Markström)

Robert Hägg

Klo 20.45: "Ihan varmasti siellä on tappion pelkoa", Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen arvioi Ruotsia. Suomen on ennakoitu voivan lähteä altavastaajana kohtaamiseen vapautuneemmin.

"Ihan varmasti siellä on tappion pelkoa"– Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo Ruotsi-ottelun ennakkoasetelmista 3:30
Jukka Jalonen ennakoi Ruotsi-kohtaamista.

Klo 20.42: 18-vuotiaan Kaapo Kakon maalihanat ovat olleet hurjan MM-startin jälkeen viime peleissä tukossa, mutta hän on näyttänyt aiemmin olevansa isojen pelien mies. Astuuko Kakko nyt esiin?

Klo 20.38: Tero Lehterä arvioi kontrolloidut lähdöt Suomi-kiekon vahvuudeksi ja kokee niiden toimineen Ruotsia vastaan. Tänään niille on varmasti käyttöä, kun tempoa pyrittäneen paikoin himmaamaan kovilla yksilöillä varustettua länsinaapuria vastaan.

Klo 20.36: Suomi sijoittu A-lohkossa toiseksi, Ruotsi B-lohkossa kolmanneksi. Joukkueet ovat käyneet vuosien saatossa arvokisoissa lukuisia huimia kamppailuja.

Klo 20.34: Tuomo Ruutu aisti Leijonien aamujäillä rentoa, hyvää fiilistä, ja maaleja tuuletettiin vapautuneesti.

Klo 20.32: Ruotsilla on pakkovoiton paikka, Suomella voittamisen himo, Ville Nieminen sanoo ennakkostudiossa. Nieminen uskoo, että Leijonat saa päälle pelaamisen flow'n ja voittaa tänään.