Suomen 18 MM-ensikertalaista vastaan Ruotsin 20 MM-kultaa – Leijonat haastaa Tre Kronorin, joka saisi juuri ja juuri pelata NHL:ssä

Suomi kohtaa jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä Ruotsin. Joukkueiden lähtökohta turnaukseen oli täysin erilainen: Leijonat on mukana haastajajoukkueella, Ruotsi hakee kolmatta perättäistä MM-kultaa NHL-miljoonamiehillä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen puolivälierät torstaina 23.5.:

klo 17.15 Venäjä-USA: C More Sport 1 
klo 17.15 Kanada-Sveitsi: C More Sport 2
klo 21.15 Suomi-Ruotsi: C More Sport 1 ja MTV3
klo 21.15 Tshekki-Saksa: C More Sport 2.

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.​​​​​​​

Suomen joukkueesta vain Henri Jokiharju ja Juho Lammikko ovat pelanneet NHL:ssä. Jokiharju pelasi tällä kaudella Chicagossa 38 ottelua tehoin 0+12 ja Lammikko Floridassa 40 peliä pistein 0+6.

Kaikkiaan Suomen pelaajilla on yhteensä 122 pelattua NHL-peliä. Suomella on kisoissa 12 pelaajaa SM-liigasta, neljä KHL:stä, neljä Pohjois-Amerikasta, kolme Sveitsin liigasta ja kaksi SHL:stä.

Homma on täysin toinen Ruotsin porukassa. 21 pelaajaa on NHL:stä, lopuista kolme on KHL:stä ja yksi SHL:stä.

Näissä kisoissa vielä ilman peliaikaa jäänyt Philip Holm pelasi yhden pelin toissa kaudella NHL:ää, minkä myötä jokainen Ruotsin pelaaja on joskus piirtänyt luistimenvetonsa tarunhohtoisen liigan jäälle. Tre Kronorin 25 pelaajan joukkueesta vain neljä ei pelannut NHL:ssä tällä kaudella.

Ruotsin pelaajien kokemus NHL:stä pelkästään runkosarjan osalta on kaikkiaan 8 345 peliä. Siitä maalivahtikolmikko Henrik Lundqvistin, Jacob Markströmin ja Jhonas Enrothin osuus on 1 239 peliä, joten kenttäpelaajilla on tilillä 7 106 runkosarjan peliä NHL:ssä. Noissa otteluissa MM-kisoissa mukana olevat ruotsalaiset ovat tehneet 3 512 tehopistettä.

Kokeneimmat NHL-pelimiehet ovat hyökkääjä Loui Eriksson 919 pelillään sekä tähtimaalivahti Henrik Lundqvist, joka on torjunut New York Rangersin maalilla 857 NHL:n runkosarjaottelussa.

Myös MM-kokemuksessa ollaan ääripäissä. Leijonilla on kisoissa peräti 18 ensikertalaista, enemmän kuin koskaan aiemmin. Ruotsin joukkueesta löytyy puolestaan peräti 17 maailmanmestaria. Tuplamestareita ovat Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg ja Gabriel Landeskog, joten Ruotsin pelaajistossa on yhteensä peräti 20 maailmanmestaruutta.

Lisäksi Lundqvist on maailmanmestari, lisäksi sekä Patric Hörnqvist että Marcus Krüger ovat voittaneet Stanley Cupin kahdesti.

Ja koska joukkue koostuu pääasiassa NHL-pelaajista, on otettava huomioon heidän vuosittainen palkkansa. NHL:n palkkakatto oli tänä vuona 79,5 miljoonaa dollaria. Ruotsin 21 NHL-pelaajan tämän kauden niin sanottu cap hit – eli rahamäärä, jonka he syövät joukkueensa käytöstä – on 76,42 miljoonaa dollaria.

Ruotsin joukkueen NHL-osasto mahtuisi siis juuri ja juuri NHL:n palkkakaton alle. Montaa dollaria ei neljälle muulle pelaajalle voisi maksaa, muuten Ruotsin joukkue rikkoisi NHL:n palkkarajan.

Onneksi voittoja ei lasketa dollareissa tai NHL-pelien määrässä. Se nähtiin jo Kanadaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat