MM-kultaluotsi Jukka Jalonen ylistää kovin sanoin juhlakalu Timo Jutilaa – "Hän on siinä yksi parhaista, mitä tiedän"

Leijonien nykyinen päävalmentaja Jukka Jalonen pääsi tutustumaan torstain juhlakaluun Timo Jutilaan muun muassa ajanjaksona, jonka aikana Suomi juhli kautta aikojen historian toista maailmanmestaruutta. Jalosella on paljon ylistyssanoja Jutilasta.

Jalonen ja Jutila olivat molemmat mukana kevään 2011 MM-kultajoukkueessa. Jalonen päävalmentajana ja Jutila joukkuejohtajana.

– Olimme yhteensä kuusi vuotta samassa valmennustiimissä ”Jutin” kanssa. Hän on ihan huippuäijä, kaikin puolin, Jalonen ylistää Jutilaa MTV Sportille.

– Yksi hieno puoli tässä valmentamisessa on se, että oppii tuntemaan ja pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Ihan viimeisen päälle huipputyyppeihin. Olemme Jutin kanssa vieläkin hyviä ystäviä. Ollaan silloin tällöin yhteydessä ja näemme toisiamme, Jalonen jatkaa.

Jutila oli isosti esillä jo vuoden 1995 maailmanmestaruuden myötä. Jutila oli yksi ikoninen hahmo legendaarisessa Hockey Nightissa, oranssi takki päällä.

Jalosen mukaan Jutilalla ei mene ”herukka nekkuun” missään tilanteessa. Leijonien päävalmentaja nostaa esille muun muassa Jutilan tarinankerrontataidot, joiden avulla hän osaltaan pitää hyvää henkeä yllä.

– Hän on siinä yksi parhaista, mitä tiedän. Hänellä on erittäin hyvä muisti – hän muistaa kaikki asiat vuosienkin takaa. Ihan yksityiskohtaisesti.

– Yleensä se on mennyt niin, että Juti kertoo jonkun tarinan ja sitten nauretaan sille. Ja hän saa niitä kertoa, sillä on monia hyviä kertomuksia. Jos itte rupeaisin niitä kertomaan, niin ne menisivät pilalle, Jalonen naurahtaa.

Kevään 2011 kultajuhlien yhteydessä Jutila oli yksi niistä hahmoista, jotka jäivät elävästi mieleen. ”Mennään eteenpäin” ja ”ny rillataan” -letkautukset ovat yhä ympäriinsä käytössä.

Jutila on monella tapaa hyvin ikoninen hahmo suomalaisessa jääkiekkohistoriassa.

– En muista Jutin toilailleen mitään ainakaan meidän aikana. Eikä mulla ole Jutista mitään negatiivista sanottavaa. Kaikin puolin, hän on huikea ukko, Jalonen nyökyttelee päätään.

– Mutta ei hänen paitaa nosteta kattoon sen takia, että hän on hyvä jätkä. Vaan sen takia, että hän oli erinomainen jääkiekkoilija, Jalonen muistuttaa perään.

Torstaina Euro Hockey Tourin Venäjän turnauksen avausottelun alla, Suomen ja Tshekin kohtaamisen yhteydessä vietetään Jutilan maajoukkuepaidan jäädytysseremoniaa.

Samankaltainen tilaisuus nähtiin Karjala-turnauksessa, kun Kimmo Timosen paita nostettiin kattoon.

– Nämä ovat niin harvinaislaatuisia hommia, että pääsee olemaan mukana. Ainakin viimeksi saimme Timosen tilaisuudesta lisää potkua. Uskon, että Jutilan paidanjäädytyksellä on samanlainen efekti, Jalonen arvelee ja pohtii asiaa Leijonien näkökulmasta.

– Mikäs sen hienompaa kuin päästä läheltä todistamaan näitä hetkiä, Jalonen sanoo hymyn kera. 

Lue myös:

    Uusimmat