Lauantain juhlasankari Kimmo Timonen kerää ylistystä tunnetuilta Leijona-kasvoilta: "En tiedä ketään, joka ei tykkäisi hänestä"

Pitkän linjan Leijona-puolustajan Kimmo Timosen maajoukkuepaita nostetaan Hartwall Arenan kattoon lauantaina, Suomen ja Tshekin Karjala-turnausottelun alla. Timonen on ollut yksi ikoninen hahmo ja persoona oman uransa varrella.

Hartwall Arenan jäädytettyjen paitojen rivistössä seuraa saava Saku Koivu muistaa Timosen jo yli 20 vuoden takaa.

– Vuonna 1995 ”Kime” tuli TPS:ään ja silloin vietettiin muutama hieno vuosi yhdessä. Siitä alkoivat myös maajoukkuevuodet. Pitkä matka on menty tässä, Koivu laskeskelee MTV Sportille.

Timosen omien sanojen mukaan hän toivoo, että entiset joukkuetoverit muistavat hänet hahmona, johon pystyi luottamaan.

– He tiesivät, mitä he minulta saavat. Olin valmis laittamaan kroppani likoon jäällä. Mulle oli aina tärkeä juttu se, että kun menen koppiin, niin tunnen sen, että jätkät luottavat minuun. Tuollaiset jutut ovat tärkeitä pelaajille. Ne menevät joskus mitalien ohi, Timonen miettii.

Vanhojen pelitovereiden muisteluissa esille nousee kaksi teemaa. Sekä Timosen pitkä ura että tämän persoona.

– Hersyvä nauru, positiivisuus, hyväntuulisuus, mutta myös kilpailullisuus. Siellä on ollut tulisieluisuutta, häviämisen vihaa, mutta sitten lopulta niitä voittavien asioiden tekemistä, Timosen kanssa Kuopion suuriin jääkiekkolegendoihin kuuluva Sami Kapanen perkaa.

– Ei tarvitse olla edes hyviä juttuja – kunhan vain saa Kimen nauramaan. Siitä jo tulee kaikille hymy huulille, Koivu sanoo Timosen persoonasta.

– Kime on ihan huippujätkä. Niin jäällä kuin sen ulkopuolella. En tiedä ketään, joka ei tykkäisi hänestä, Leijonissa Timosen kanssa samaan aikaan pelannut Jarkko Ruutu nyökyttelee.

– Yksi parhaista joukkuekavereista, mitä minulla on ollut koskaan. Olin onnekas, kun sain pelata hänen kanssaan muutaman vuoden Philadelphiassa, Leijonat olympiahopealle Torinossa torjunut Antero Niittymäki ylistää.

Timonen oli myös yksi iso tienraivaaja hieman pienikokoisemmille puolustajille NHL:ssä. 178 senttinen Timonen jätti epäilijät hiljaisiksi, kun hän murtautui NHL:ään kaudella 1998-99.

Tuolloin NHL oli täynnä isokokoisia, ilkeitä puolustajia.

– Kaikki sanoivat, ettei hänellä ole mahdollisuutta luoda uraa tai sitä ja tätä. Pikkuhiljaa hän nousi NHL:n eliittiin, Koivu muistelee ja kehuu.

– Sen lisäksi hän pystyi muuntautumaan uuden NHL:n aikana, ollen aivan huippupakki sarjassa. Tuo kertoo aika paljon hänestä, Ruutu viittaa vuoden 2005 jälkeisiin aikoihin.

– Hänen iso vahvuus oli pelinluku ja ymmärrys siitä, mitä kentällä tapahtuu ja mitä tulee tapahtumaan. Sitä kautta hän pystyi tuomaan omia vahvuuksia, erityisesti kiekollista peliä esille myös NHL:ssä. Hän loi aika poikkeuksellisen uran, Kapanen jakaa arvostusta.

Lauantain ele menee suurelle suomalaisen kiekkoilun hahmolle.

– Sen hän on ansainnut, Ruutu sanoo Timosen paidanjäädytyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat