Mainos

Mladicin oikeusmaraton alkanee lähipäivinä

Serbikenraali Ratko Mladic siirrettäneen Belgradista Haagin sotarikostuomioistuimeen huomenna tai tiistaina, kertoo Anatolia-uutistoimisto. Mladic viedään ensimmäisen kerran oikeuden kuultavaksi välittömästi sen jälkeen kun hänet on tuotu Haagiin.

Mladicin juttua käsittelemään on nimetty tuomaritrio, johon kuuluu saksalainen, hollantilainen ja eteläafrikkalainen tuomari. Oikeuslähteiden mukaan Mladicin oikeudenkäynti kestänee vajaat kaksi vuotta.

Mladicin puolustusasianajajat ovat sanoneet valittavansa kenraalin siirtopäätöksestä, mutta valituksen ei uskota menevän läpi. Sekä puolustusasianajajat että Mladicin läheiset ovat sitä mieltä, ettei kenraalin terveys kestä siirtoa.

– Hän kertoi minulle ja pojalleen saaneensa kolmannen kerran aivohalvauskohtauksen vuonna 2008. Tämän jälkeen hänellä ei enää ole ollut tuntoa oikealla puolella, sanoi Mladicin vaimo Bosilijka serbialaislehden haastattelussa.

Mladicin pojan, Darkon, mukaan hänen isällään ei ollut mitään tekemistä Srebrenican verilöylyn kanssa.

– Hän sanoi minulle, että mitä tahansa Srebrenicassa tehtiinkin, hän ei sitä määrännyt. Hän pelasti monia naisia, lapsia ja taistelijoita. Hän käski evakuoida haavoittuneet, naiset ja lapset ensin, ja sen jälkeen taistelijat. Siitä, mitä tehtiin hänen selkänsä takana, hän ei tiedä, Darko vakuutti.

"Murusia Euroopan pöydästä"

Mladicin pidätyksen jälkeen Serbian presidentti Boris Tadic on toistuvasti vakuutellut, että pidätys päättää "yhden luvun Serbian historiassa". Serbian nuorille menneisyys alkaa olla jo taakka, varsinkin kun tulevaisuus näyttää synkältä.

– Olin menettänyt toivoni sen suhteen, että asiat Serbiassa muuttuisivat. Aina kun jotain tapahtuu, mennään vain syvemmälle takaisin menneeseen, puuskahtaa Milijana Jokic, 26.

Jokic ja hänen poikaystävänsä Marko Vojnovic, 28, olivat jo keränneet kokoon dokumenttivuoren, jota tarvitaan viisumin anomiseksi Kanadaan. Insinööriopiskelijat eivät uskoneet parempaan tulevaisuuteen kotimaassaan.

– Mutta ehkäpä nyt annamme maallemme vielä uuden mahdollisuuden, kun tämä massiivinen kehityksen este on poistunut Mladicin pidätyksen myötä.

Kaikki eivät kuitenkaan usko kenraalin pidätyksen tuovan mannaa Euroopan pöydästä Serbiaan.

– On suuri virhe kuvitella, että Brysselissä levitetään nyt punainen matto, jota pitkien liu'umme Euroopan unioniin. Serbia on alistunut lännen painostuksen edessä, mutta siitä seuraa vain yhä uusia vaatimuksia, ärisee 22-vuotias historian opiskelija Ranko, joka ei suostu kertomaan sukunimeään.

– Serbian tulisi hävetä: myymme kansalaisiamme leivänmuruista, joita Eurooppa antaa meidän poimia.

– Millainen tulevaisuus meillä on? Tulemme aina pysymään toisen luokan kansalaisina, jotka kelpaavat vain niihin töihin, joita he eivät itse halua.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.