Supo: Venäjän suurin uhka Suomessa kohdistuu tällä hetkellä kriittiseen infraan – "Olisi hyvä, jos kaikilla olisi kotona 72 tunnin hätävara"

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, miten ulkomaalaiset vakoojat toimivat Suomessa 4:19
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo videolla, miten ulkomaalaiset vakoojat toimivat Suomessa.

Suojelupoliisin mukaan suurin uhka Venäjän suunnasta Suomeen kohdistuu tällä hetkellä siihen, että maa hyökkäisi kriittiseen infraan, kuten energian- tai vedenjakeluun.

Palvelunestohyökkäyksiä ja ilmatilan loukkauksia on jo tapahtunut Ukrainan sodan aikana. Ne ovat kuitenkin pientä siihen verrattuna, jos hyökkäys kohdistuisi laajalle ja kriittiseen infrastruktuuriin.

– Venäjä on näyttänyt aiemmin, että se kykenee tällaisiin laajamittaisiin iskuihin. Se teki Ukrainassa 5-6 vuotta sitten iskun sähkönjakeluun, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo MTV Uutisextran haastattelussa.

– Suojelupoliisin ja kaikkien viranomaisten, jotka pitävät yllä kriittistä infraa, on pitää huolta siitä, että järjestelmät ovat kunnossa, päivitykset on tehty ja turvallisuuden eteen on tehty kaikki, jotta tällainen hyökkäys ei Suomessa onnistuisi.

Saattaa pyrkiä vaikuttamaan Nato-päätöksentekoon

Suojelupoliisin arvion mukaan Venäjällä on intressi pyrkiä vaikuttamaan Suomen Natoa koskevaan päätöksentekoon. Venäjä kokee Suomen mahdollisen Natoon hakemisen kielteisenä asiana.

– Suomen täytyy varautua siihen, että Venäjä pyrkisi vaikkapa kyberkeinoin tekemään jotain ilkeää.

– Pyritään esimerkiksi vaikuttamaan informaatiovaikuttamisen keinoin keskusteluilmapiiriin tai saamaan päättäjistä julkisuuteen heidän kannaltaan kielteistä tietoa, Pelttari kertoo esimerkkejä.

Jokaiselle kolmen vuorokauden kotivara

Suojelupoliisi kehottaa myös jokaista kansalaista torjumaan mahdollisia uhkia ja varautumaan niihin.

Tärkeää on, että kansalaiset kykenevät kriittiseen medialukutaitoon. Vielä sitäkin tärkeämpää on konkreettinen varautuminen, eli kotivaran hankkiminen.

– Olisi hyvä, jos meillä kaikilla olisi kotona ruoan ja muun suhteen 72 tunnin hätävara, että pärjäisimme ilman sähköä ja ilman tietoliikenneyhteyksiä vähintään sen 72 tuntia, Pelttari neuvoo.

MTV:n pitkä Uutisextra on katsottavissa mtv-palvelussa. MTV3-kanavalta lyhyemmän version ohjelmasta voi katsoa lauantaina Seitsemän uutisten jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat