Supo: Suomen äärioikeistolaisia matkustanut Ukrainaan sodan alettua – "Kasvattaa väkivaltakyvykkyyttä"

Suojelupoliisi julkaisi turvallisuuskatsauksen – esillä Suomeen kohdistuva vakoilu ja Venäjän tiedustelun muutos 28:47
Katso videolta, miten Supo kommentoi turvallisuusuhkia.

Suomessa terroristisen isku-uhan muodostavat yhä pääasiallisesti äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksilöt ja salassa toimivat pienryhmät, arvioi supo tänään julkaistussa kansallisen turvallisuuden katsauksessa.

Katsauksessa todetaan, että erityisesti yksittäiset toimijat muodostavat merkittävän ja vaikeasti torjuttavan terrori-uhan, vaikka kuolonuhreja vaativien terrori-iskujen määrä länsimaissa on vähentynyt 2010-luvun puolivälistä.

Supo kuitenkin muistuttaa, että vuonna 2022 terroristisena tutkittavia väkivallantekoja on toistaiseksi tapahtunut esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa. Uhka vallitsee siis myös Suomessa, ja supo kertoo tunnistaneensa henkilöitä, joilla on todennäköisesti kyky ja halu toteuttaa väkivaltaisia iskuja.

Supo tunnistanut Ukrainaan lähteneitä

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei ole supon mukaan vaikuttanut merkittävästi terrorismin uhkaan Suomessa tai muualla länsimaissa. Se on kuitenkin herättänyt kiinnostusta ääritoimijoiden keskuudessa. Supo kertoo tunnistaneensa yksittäisiä Suomesta lähteneitä äärioikeistolaisia.

– Joitain äärioikeistolaisia vapaaehtoisia on matkustanut länsimaista Ukrainaan vuoden 2022 helmikuusta alkaen. Kaikki heistä eivät todennäköisesti osallistu aseelliseen toimintaan, vaan osa keskittyy esimerkiksi materiaalisen tuen toimittamiseen, supo kertoo katsauksessa.

Supo on sitä mieltä, että vaikka sota ei ole vetänyt puoleensa merkittävää määrää ääritoimijoita, liittyy yksittäistenkin henkilöiden matkustamiseen potentiaalisia radikalisoitumisuhkia.

– Lyhyellä aikavälillä sota Ukrainassa mahdollisesti kasvattaa suomalaisen äärioikeiston väkivaltakyvykkyyttä, katsauksessa todetaan.

Islamistiterroristi keskittyneet toistaiseksi Aasiaan ja Eurooppaan

Toisen merkittävän terroritekoja ruokkivan ideologian, radikaali-islamismin, piirissä terrorijärjestöt al-Qaida ja ”Islamilaisena valtiona” tunnettu Isis ovat yhä olennaisimpia innoittajia.

Järjestöjen toiminta painottuu kuitenkin tällä hetkellä Eurooppaan kohdistuvien iskujen sijaan epävakaille alueille Aasiassa ja Afrikassa. Jos terroristijärjestöt saavat siellä jalansijaa, on se uhka myös Euroopalle.

– Pidemmällä aikavälillä terroristijärjestöjen toimintavapauden kasvu konfliktialueilla todennäköisesti voimistaa myös Eurooppaan kohdistuvaa terrorismin uhkaa, supo arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat