Miten toimia, jos lapselle tai nuorelle tulee inhottava olo? Väestöliiton asiantuntija: "Nuorta ei pidä syyllistää"

Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? 16:57
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan. Vieraina Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sekä Sinisten kansanedustaja Simon Elo.

Lasten ja nuorten omien tunnetaitojen ja toimintakyvyn rakentaminen ovat keskeisiä seksuaalirikoksilta suojelemisessa, sanoo erityisasiantuntija Kirsi Porras Väestöliitosta. Porras puhuu tunne- ja turvataidoista, joita vanhempien ja kasvattajien tulee edistää jo pienestä asti.

– Ihan päiväkoti-ikäisestä asti on tärkeää puhua siitä, että lapsella on oikeus omaan kehoon. Jos joku esimerkiksi haluaa koskea vaatteiden alle, siihen ei ole pakko suostua, sanoo Porras.

Oman kehon ja itsemääräämisoikeuden kysymyksiä on hyvä nostaa esiin koko lapsuuden ja nuoruuden aikana sillä tavoin kuin ikään ja kehitystasoon soveltuu.

– Esimerkiksi miten toimia, jos lapselle tai nuorelle tulee inhottava olo jossain kanssakäymisessä. Nuorta ei pidä syyllistää silloinkaan, jos hän on vaikka itse jatkanut nettiviestittelyä, vaan vastuu väärästä teosta kuuluu aina tekijälle, sanoo Porras.

Aikuisille saa ja pitää kertoa

Oleellinen neuvo lapselle ja nuorelle on, että epämiellyttävästä lähestymisestä tai huonosta kokemuksesta saa ja pitää kertoa aikuisille. Porras huomauttaa, että myös mahdolliset seksuaalissävytteiset viestit tulee säilyttää, jotta poliisilla on käytettävissään todistusaineistoa.

– Tärkeää on, että lasta tai nuorta lohdutetaan. Häntä pitää kiittää siitä että hän on kertonut, ei syyllistää eikä lisätä häpeän tunnetta. Tärkeää on myös se, että vanhemmat saavat tukea, tietoa ja toimintamalleja.

Sen arvioiminen, missä on suurin riski joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, on Porraksen mukaan vaikeaa. Netissä yksi ihminen voi helposti hakeutua kontaktiin monen nuoren kanssa, mutta ongelma voi tulla vastaan muuallakin.

– Ensimmäiset netin kautta tapahtuneet hyväksikäytöt tulivat tietooni vuonna 2006, eli se ei ilmiönä ole uusi. Hyväksikäyttöä voi tapahtua myös lähisuhteissa, harrastusten yhteydessä tai seurustelusuhteessa. Myös nuorten keskinäisissä seurustelusuhteissa esiintyy painostamista ja pakottamista seksiin, toteaa Porras.

Myös sitä, onko seksuaalisten hyväksikäyttötapausten määrä todellisuudessa lisääntynyt tilastojen takana, on Porraksen mukaan vaikea arvioida.

– Kun aiheesta puhutaan, se myös lisää nuorten tietoisuutta siitä ja useampi nuori voi alkaa puhua asiasta ammattilaisille, sanoo Porras.

Lue myös:

    Uusimmat