Miten päästä eroon mustasukkaisuudesta, entä miksi mies välttelee näkemistä? Supermutsi vastaa

1:07

Lapsiperhearjen koulima terveydenhoitajaäiti, Supermutsi, vastaa vanhempia askarruttaviin lapsiin, perhe-elämään tai parisuhteeseen liittyviin kysymyksiin ammattitaidolla maalaisjärkeä ja huumoria unohtamatta.

Mikä on suurin virhe parisuhteissa? Ylläolevalla videolla asiaa pohtii eritysitason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Mies välttelee näkemistä

Kysymys:  "Tapailen yhtä miestä ja näkemisen jälkeen hän ei vastaile viesteihin tai puheluihin... Ihmetyttää. Pelkääköhän sitoutumista vai mitä? Hän hyvin epäluotettavasti näkee ja pitää yhteyksiä. Miten saisin hänet pitämään paremmin yhteyttä ja näkemään useammin? Olen yrittänyt kyllä hänelle jutella asiasta tuloksetta.. Mikä neuvoksi? Olemme nähneet hänen kanssa noin vuoden ja tilanne on jatkunut samanlaisena alusta saakka.. Aika rasittavaa välillä", kyselee Tapailutypykkä.

Supermutsin vastaus: Hei Tapailutypykkä, kärsivällisesti olet jaksanut kannatella suhdetta. Taidat todella välittää hänestä. Karu tosiasia kuitenkin on, että yksipuolisena suhde ei pitkälle kanna. Mitä suhde sinulle antaa? Oletteko tasavertaisia ja toisianne kunnioittavia? Epävarmuus on hyvin raskas taakka jatkuvasti kannateltavaksi. Onko suhteenne pelkkää seksiä? Onko sinut esitelty ystäville vai oletteko vain keskenänne? Mitä itse odotat suhteeltanne tulevaisuudessa? 

Hienoa, että olet nostanut asian keskustelun aiheeksi. Tärkeää on puhua asiasta ilman syyllistävää ilmapiiriä. Kerro, miltä sinusta tuntuu. Kerro, että nykyinen tilanne ei ole mielestäsi riittävä. Kerro mitä odotat suhteelta ja mieheltäsi. Mainitset, että haluat nähdä useammin, oletko kertonut sen hänelle ja keskustellut siitä, mikä useasti toiselle tarkoittaa? Mikäli suhteenne on alkutaipaleella, on hyvin vaikea vielä tietää toisen rektioita tai odotuksia tulevalta ilman puhumista. Kommunikointi ja avoin puhe on tärkeää.  Ja muista, miehelle ei kannata lähettää vihjeitä, vaan puhua suoraan asioista. Pikku vihjailut menevät kyllä ohi. 

Mikäli mies oikeasti on kiinnostunut sinusta ja haluaa olla kanssasi, hän kyllä pitää yhteyttä! Entä onko tämä se suhde sinulle, jossa haluat pysyä?

Mustasukkaisuutta

Kysymys: "Olen kihloissa maailman ihanimman miehen kanssa (minun mielestäni ainakin). Hän on huomaavainen, avulias, kiltti, kärsivällinen ja komea. Koen hänen olevan itselleni liiankin hyvä. Huonon itsetuntoni vuoksi olen sairaan mustasukkainen, vaikka tiedän ettei siihen ole oikeasti aihetta. En halua edes kuulla miehen entisestä elämästä, sillä en halua ajatella häntä toisen naisen kanssa. Tiedän olevani naurettava. Voiko tällaisista ajatuksista päästä jotenkin eroon?" kyselee Onneton.

Supermutsin vastaus:  Hei Onneton, ihana kuulla, että olet löytänyt itsellesi ihanan miehen. Muista mainita hänelle siitä.

Tiedätkö, mustasukkaisuus on ihan tervettä ja inhimillistä ihmissuhteessa. Mustasukkaisuutta voi olla myös ystävyyssuhteissa. Mustasukkaisuuden kokeminen on hyvin henkilökohtaista ja yksilöllistä. Toiset kokevat tunteensa hiljaa itsekseen, kun taas toiset räiskyvät enemmän temperamenttiensa puitteissa.  Mustasukkaisuuden taustalla piilee useasti hylätyksi tai petetyksi tulemisen pelko, mikä sitten nousee tunnetasolle suhteessa. Miksi koet, että sinulla on huono itsetunto? Oletko saanut aiemmissa suhteissa siipeesi? Olet päässyt tunteidesi kanssa hienosti eteenpäin siinä asiassa, että tiedät tunteidesi olevan perättömiä. 

Mielestäni on aivan oikeutettua olla kuulematta miehesi entisistä suhteista. Te elätte suhdettanne nyt, te olette te. Keskity ja käytä voimavarasi siihen. Selvästikin olet miehellesi se tärkein ja tehnyt jotain hyvinkin oikein, koska olet napannut hänet itsellesi ja olette yhdessä ja hän arvostaa sinua.  Rakkaus on kemiaa ja ripaus jotain selittämätöntä yhteyttä, joskus se vaan kolahtaa. Nauti saamistasi kehuista. Älä tuhlaa energiaa vertaamalla itseäsi entisiin, siinä on varmasti syynä, miksi he ovat juuri niitä entisiä. 

Mustasukkaisuudessa kannattaa muistaa, että usein ajatukset kasvavat omassa päässä. Kiinnitä huomiota siihen, ettet omalla käyttäytymiselläsi provosoidu. Tämä, kuten moni muukin asia suhteessa on sellainen, mikä kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Tietääkö hän mustasukkaisuudestasi? Puhuuko hän entisistä suhteista tietämättään, että se loukkaa sinua? Sinun olisi hyvä kuulla häneltä, ettei hän ole lähdössä mihinkään. Keskity siihen, mikä on hyvin ja luota siihen, että ajan myötä mustasukkaisuuden tunteet hälvenevät ja suhde kantaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja