Miten Marsista saa videoita ja kuvia? Näin yhteys Maasta Marsiin toimii ja yhteiskunta saa tietoa kymmenien miljoonien kilometrien päästä

4:13
Katso videolta: Näin yhteys Marsiin todellisuudessa toimii.

Maapallolle saadaan tällä hetkellä mielenkiintoista video- ja kuvamateriaalia Mars-planeetalta, jossa sitä on hankkimassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Mars-mönkijä Perseverance.

19-kameraisen Mars-mönkijän kuvaama videomateriaali siirtyy kymmenien miljoonien kilometrien päästä aina maapallolle asti viiveellä, kertoo Aalto-yliopiston avaruusfysiikan- ja tekniikan professori Esa Kallio.

– Jos tekisimme tällaisen kuulaskeutujan, mikä laskeutuu kuuhun, valolla ja radioaalloilla kuluu noin sekunti kun signaali tulee kuusta Maahan. Jos puhutaan Marsista, niin etäisyydet on jo niin paljon suurempia, että tämä aikaviive Maahan on karkeasti ottaen 5-20 minuuttia, Kallio kertoo.

Perseverancen tapauksessa aikaero oli reilu 11 minuuttia.

– Vaikka me oltaisiin saatu aivan suoraan tämä laskeutumissignaali, niin me oltaisiin 11 minuuttia jäljessä. Täällä kun me taputetaan, että "laskeutuminen onnistui", niin se oikeastaan tapahtunut jo 11 minuuttia sitten.

Mutta miten ylipäätään me saamme yhteyden Marsiin ja mihin tekniikka oikein perustuu? Katso MTV Uutiset Liven lähetyksestä, miten yhteys Marsiin toimii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja