Nasan Mars-lennon kriittisin hetki tapahtuu torstaina – animaatio näyttää, mitä "seitsemän kauhun minuutin" aikana tapahtuu

Nasan Mars-mönkijä Perseverancen on määrä laskeutua punaisen planeetan pinnalle torstaina. Nasan insinööreille se on erityisen jännittävä hetki, koska he saavat vasta viiveellä tietää, onnistuiko laskeutuminen.

Mars-mönkijä Perseverancen seitsemän kuukautta kestäneen matkan yksi kriittisimmistä hetkistä on käsillä torstaina, kun se laskeutuu vihdoin Marsin pinnalle.

Mönkijä laskeutuu seitsemässä minuutissa Marsin ilmakehän ulkoreunalta sen pinnalle. Mutta radiosignaali maahan kestää 11 minuuttia – mönkijän täytyy siis ohjata laskeutumisensa itsenäisesti.

Nasan avaruustekniikkakeskus Jet Propulsion Laboratoryn (JPL) insinöörit voivat vain odottaa, onnistuuko laskeutuminen odotetusti.

Insinöörit kutsuvatkin tuota hetkeä "seitsemäksi kauhun minuutiksi".

Perseverance on ohjelmoitu mittaamaan itse optimaalisin laskeutumispaikka mukanaan olevan kartan avulla juuri ennen laskeutumista.

Voit katsoa artikkelin alussa olevalta videolta Nasan animaation, mitä tuon seitsemän minuutin aikana tapahtuu.

Marsista etsitään elämän merkkejä

Tuossa seitsemässä minuutissa on pelissä paljon. Noin 2,4 miljardia euroa maksava tehtävä määrittää Mars-tutkimuksen suuntaa tulevaisuudessa.

Jos laskeutuminen onnistuu, Perseverance aloittaa kaksi vuotta kestävän tehtävänsä.

Suunnilleen katumaasturin kokoinen mönkijä poraa Marsin maaperästä näytteitä, joista etsitään fossilisoituneita mikro-organismeja Jezero-kraatterin pohjasta.

Eli toisin sanoen merkkejä elämästä, jota Marsin pinnalla on saattanut olla miljardeja vuosia sitten.  

Halkaisijaltaan 49 kilometriä oleva Jezero kiinnostaa tutkijoita, koska sen pohjalla tiedetään muinoin olleen vettä.

Näytteet aiotaan kuljettaa noin tupakan kokoisissa kapseleissa takaisin maahan ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa.

Lisäksi tehtävän aikana aiotaan testata, voiko Marsin ilmakehän hiilidioksidista erotella puhdasta happea. Se voi olla hyvinkin merkittävä asia, kun mietitään ihmisen mahdollista jalkautumista planeetalle tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat