Marsista tuodaan kapseloituja näytteitä maahan – asiantuntija kertoo maapallon sisarplaneetan vetovoiman salaisuudesta

Viime tiistaina Arabiaemiraatit laukaisi matkaan oman Mars-luotaimensa, viidentenä valtiona maailmassa. MTV:n Uutisaamussa selvitettiin, mikä punaisessa planeetassa kiehtoo.

Viimeisimpänä matkaan lähetetyn luotaimen taival perille kestää noin seitsemän kuukautta. Matkalla eri vaiheissaan on myös muita luotaimia, ja muun muassa Nasa kerää planeelta näytteitä omissa tutkimuksissaan.

Avaruustutkimuksen taustoja maapallon sisarplaneetalla valotti MTV:n Uutisaamussa vieraillut Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Ari-Matti Harri.

Kuka lähtee ensimmäisenä?

Professorin mukaan Mars on tutkimuksellisesti kiinnostava planeetta, koska pääsy sinne on suhteellisen sujuvaa ja helppoa, vaikkakin se kysyy kosolti rahaa.

– Marsista halutaan tutkia sen kaasukehää ja pintarakenteita. Näin on toki tehty jo useamman vuosikymmenen ajan. Uusi luotain lähetetään matkaan suunnilleen 26 kuukauden välein, Harri kertoo.

– Tällä hetkellä ollaan erityisen kiinnostuneita näytteiden hakemisesta. Marsista tuodaan kapseloituja näytteitä maahan.

Uutisaamun haastattelussa selviää myös, miten näytteiden hankinta käytännössä sujuu, koska ensimmäinen miehitetty lento Marsiin voitaiisin tehdä, ja miten paljon se maksaisi.

Entä mikä on erityisenä vaarana Marsiin matkaavalle astronautille? 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat