Kiinalaisraketti kiertää maapalloa hurjalla nopeudella – professori kertoo, mihin suuri esine todennäköisesti putoaa: "Helsinkiin se ei voi tulla missään tapauksessa"

4:25
Minne raketti putoaa? Katso Jaan Praksin haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolelta.

Kiinalaisen kantoraketin putoamista seurataan jännittyneinä ympäri maailmaa. Kieppuvan raketin on arvioitu putoavan viikonlopun aikana.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä, että taivaalta putoaa jopa sata tonnia vuodessa avaruusromua joka vuosi.

Kiinalaisen kantoraketin kanssa tilanne on kuitenkin hieman erilainen.

– Kyseessä on poikkeuksellisen suuri esine, joka todennäköisesti tulee maan pinnalle asti. Yleensä ne palaa ilmakehässä tähdenlentona, Praks kertoo.

Raketilla ei omaa hallintajärjestelmää – siksi ennustaminen vaikeaa

Kiinalaisraketti on ainut suurista raketeista, jolla ei ole hallintajärjestelmää. Järjestelmän avulla pystyttään ohjaamaan paluumatkaa edes vähän.

Ennustaminen onkin hyvin vaikeaa.

– Me tiedetään, että kantoraketin kiertorata yltää noin 41 asteeseen, eli sinne leveyspiiriin asti. Helsinkiin se ei voi tulla missään tapauksessa. Se on kuitenkin hyvin nopea. Kiertoratanopeus on 27 000 kilometriä tunnissa. Se tarkoittaa, että 90 minuutissa tehdään kierros maapallon ympäri. Jos me tehdään minuutin virhe ennustuksessa, se on jo 500 kilometriä, Praks kuvailee.

Mutta mitä tapahtuisi, jos raketti putoaisi asutetulle alueelle?

– Tuho olisi valmasti merkittävä. 

Katso Praksin koko haastattelu yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja