Haju- ja makuaistin menettäminen on monelle koronan sairastaneelle tuttu ongelma, mutta voiko sama vaikutus olla myös muilla taudeilla? Ylilääkäri vastaa ja kertoo, miten aistit voi saada jälleen toimimaan normaalisti.
Koronaviruksen muuntautumisen, ihmisten rokottautumisten ja sairastettujen tautien myötä haju- ja makuaistien heikkenemisiä tai menetyksiä on raportoitu koronaan liittyen yhä vähemmän, kertoo ylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutisille.
– Koronavirusinfektiossa on ollut poikkeuksellista se, että haju- ja makuaistin muutokset olivat niin pitkäkestoisia, jopa vuoden tai pidempään.
Lue myös: Miksi tauti saattaa iskeä uudelleen heti juuri sairastetun flunssan jälkeen?
Järvinen kertoo, etteivät aistiongelmat ole vain koronavirukselle tyypillisiä hengitystieinfektio-oireita.
– Tavallisessa nuhakuumeessa nenän limakalvo turpoaa ja haju- ja makuaisti voivat kadota tai huonontua joksikin aikaa.
– Koronassa mekanismi oli toisenlainen. Tiedetään, että koronavirus iski hajuhermon päätteisiin, Järvinen paljastaa.
Hajuharjoittelulla aistit takaisin terään?
Järvisen mukaan hengitystieinfektion seurauksena heikentyneitä tai menetettyjä haju- ja makuaisteja voi kokeilla itse elvyttää helpolla konstilla: hajuharjoittelulla.
