Miten kadonneen haju- tai makuaistin saa takaisin?

Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? 0:43
Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? Katso ylilääkäri Asko Järvisen vastaus videolta.

Haju- ja makuaistin menettäminen on monelle koronan sairastaneelle tuttu ongelma, mutta voiko sama vaikutus olla myös muilla taudeilla? Ylilääkäri vastaa ja kertoo, miten aistit voi saada jälleen toimimaan normaalisti.

Koronaviruksen muuntautumisen, ihmisten rokottautumisten ja sairastettujen tautien myötä haju- ja makuaistien heikkenemisiä tai menetyksiä on raportoitu koronaan liittyen yhä vähemmän, kertoo ylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutisille.

Koronavirusinfektiossa on ollut poikkeuksellista se, että haju- ja makuaistin muutokset olivat niin pitkäkestoisia, jopa vuoden tai pidempään.

Järvinen kertoo, etteivät aistiongelmat ole vain koronavirukselle tyypillisiä hengitystieinfektio-oireita.

Tavallisessa nuhakuumeessa nenän limakalvo turpoaa ja haju- ja makuaisti voivat kadota tai huonontua joksikin aikaa.

Koronassa mekanismi oli toisenlainen. Tiedetään, että koronavirus iski hajuhermon päätteisiin, Järvinen paljastaa.

Hajuharjoittelulla aistit takaisin terään?

Järvisen mukaan hengitystieinfektion seurauksena heikentyneitä tai menetettyjä haju- ja makuaisteja voi kokeilla itse elvyttää helpolla konstilla: hajuharjoittelulla.

Tutkimusten mukaan mahdollisimman pian hajuaistin menetyksen jälkeen aloitettu hajuharjoittelu sekä parantaa että nopeuttaa aistin palautumista osalla potilaista, kertoo Terveyskirjasto.

Hyviä tuloksia on kuitenkin saatu myös silloin, jos hajuharjoittelu on aloitettu vasta vuosi aistin heikkenemisen tai menettämisen jälkeen.

Yllä olevalla videolla ylilääkäri Asko Järveläinen kertoo, mitä hajuharjoittelu käytännössä tarkoittaa.

Katso koko keskustelu: Ryöpsähtääkö tautiaalto pyhien jälkeen? 

Ryöpsähtääkö tautiaalto pyhien jälkeen? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista 22:31
Ylilääkäri Asko Järvinen vastasi katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista MTV Uutiset Livessä 3.1.2024.

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat