Miten jynssätä liiskaantuneet ökkömönkiäiset irti auton keulasta ja tuulilasista? – Älä jätä paistumaan!

1:40
3 000 kuollutta ötökkää auton etupuskurissa on tragedia, mutta 3 000 elävää mehiläistä auton sisällä ei sekään naurata. Kuinka monta metriä voisit ajaa tällä autolla, jos saisit miljoonan?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Miten liiskaantuneet hyönteiset saa puhdistettua parhaiten auton nokasta ja tuulilasista?

Vastaus: Auton vahaaminen pari kertaa vuodessa, säännölliset pesut ja oikeat ainevalinnat takaavat hyvän lopputuloksen.

Hyönteiset tulisi irrottaa auton maalipinnasta mahdollisimman pian niiden ilmaannuttua. Hyönteisiä ei siis kannata jättää paistumaan maalipinnalle vaan ne on syytä pestä ne pois heti pidemmän ajomatkan jälkeen. Pesemistä helpottaa, jos auto on hiljattain vahattu. Oman autoni pesen kesällä noin 1–2 viikon välein ja vahautan pari kertaa vuodessa – keväällä ja syksyllä.

Auton pesuun suosittelen käsinpesua tai pesukatua, jossa auto esipestään käsin. Huoltoasemien peruspesukoneissa eivät hyönteiset irtoa kunnolla.

3:16
VIDEO: Näin toimii peräkärryavustin.

Jos auton kuitenkin päätyy pesettämään huoltoaseman pesuautomaatissa, ei pesuohjelmaan kannata ottaa kuumavahaa tai vastaavaa. Kun huonon pesutuloksen jälkeen auton pinnalle suihkutetaan kuumavaha, vahan alle jäävät hyönteiset liimautuvat autoon kiinni entistä tiukemmin.

Oikeat aineet toimivat parhaiten

Kesäkaudella tulisi käyttää nimenomaan kesäkäyttöön tarkoitettuja lasinpesunesteitä. Niissä ainesosat on valittu poistamaan tyypillistä kesälikaa, kuten hyönteisiä ja siitepölyä. Talvinesteissä sen sijaan panostetaan yleensä enemmän pakkasen kestoon ja suolakuran poistamiseen.

Ihmeitä kesäkäyttöönkään tarkoitetut lasinpesunesteet eivät kuitenkaan tee. Siksi hyönteiset tulisikin poistaa lasista tai maalipinnasta mahdollisimman pian niiden ilmaannuttua, jolloin ne eivät ole vielä ehtineet palaa kiinni pintaan.

Itselläni on auton tavaratilassa ikkunanpesuaine-spray ja talouspaperirulla, joilla puhdistan hyönteiset tuulilasista ja ajovaloista päivittäin, heti pidemmän ajomatkan jälkeen. Sama onnistuu toki myös huoltoasemien lasinpesumeloilla, jos ehjän sellaisen jostain sattuu löytämään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja