Pahimmat virheet, jotka suomalaiset tekevät pyykkiä pestessään: "40 astetta ja ristinmerkkiä perään"

Eija tallensi pesukoneensa sekoamisen, joka sai pyykit lentämään pitkin kylpyhuonetta: “Oli pakko saada todistusaineistoa, koska muuten kukaan ei uskoisi” 0:32
KATSO MYÖS: Eija tallensi muutama vuosi sitten pesukoneensa sekoamisen, joka lennätti pyykit koneesta: "Oli pakko saada todistusaineistoa, koska muuten kukaan ei uskoisi"

Sorrutko sinäkin näihin yleisiin pyykinpesumokiin?

Pyykkien peseminen ei ole varsinaisesti mitään rakettitiedettä, mutta jos haluaa varmistaa vaatteiden puhtauden ja kestävyyden, kannattaa opetella muutama perussääntö.

Muun muassa pyykinpesukoneita valmistavan Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström kertoi MTV Uutisille aiemmin, miksi pesukoneohjelmien viimeinen minuutti saattaa joskus venähtää jopa vartin mittaiseksi.

Kysyimme Liljeströmiltä myös suomalaisten yleisimmistä pyykinpesumokista. 

Pesuainetta summamutikassa

Asiantuntijan mukaan liiallinen pesuaineen käyttö on suomalaisille melko tyypillistä. 

– Oikean pesuaineen määrän käyttäminen on aika hankalaa. Sitä harvemmin suhtautetaan pyykin määrään, vaan laitetaan ennemminkin ainetta summamutikassa.

Electroluxilla selvitettiin pesuaineen annostelua sisäisessä tutkimuksessa Italian tehtaan työntekijöitä seuraten. Selvisi, että ihmiset annostelevat pesuainetta melko saman määrän riippumatta siitä, onko pyykkikoneen sisällä pyykkejä kahden vai viiden kilon edestä. 

– Ihmiset käyttävät mieluummin liikaa pesuainetta kuin liian vähän. Ei haluta ottaa sitä riskiä, ettei pyykki tulisi puhtaaksi.

Edistyksellisimmät pesukoneet tosin osaavat jo nykypäivänä annostella pesuainetta koneeseen oikean määrän suhteutettuna täyttömäärään.

"40 astetta ja ristinmerkkiä perään"

Toinen tyypillinen virhe liittyy Liljeströmin mukaan pesuohjelman valintaan. 

– Ajatellaan, että kun on ostanut kalliin ja hienon pesukoneen, niin sinne voi survoa kaikki vaatteet lajittelematta sisään – 40 astetta ja ristinmerkkiä perään, niin hyvä tulee. Se on aika tyypillinen arkivirhe, että ei lajitella vaatteita.

Tämä johtuu Liljeströmin mukaan osittain siitä, että suomalaiset opetetaan pesemään paljon pyykkiä kerralla. 

– Siinä ehkä tehdään hallaa vaatteille. Tekstiilit eivät kestä ihan minkälaista käsittelyä hyvänsä, tai kestävät aikansa. Tuhoamme vaatteemme aika pitkälti sillä, että pesemme ne väärissä ohjelmissa.

Pesukoneet ovat sen verran älykkäitä nykypäivänä, että ne osaavat määritellä tarvittavat resurssit pesuohjelmalle. Tämä tarkoittaa sitä, että koneissa voi turvallisin mielin pestä myös kevyempiä pyykkimääriä, mikäli se säästää vaatetta. 

– Mieluummin pestään oikealla ohjelmalla kuin ladotaan kone piripintaan täyteen. 

Pesukoneissa on syystäkin erilaisia pesuohjelmia

Asiantuntija suositteleekin noudattamaan pesulappujen ohjeita sen sijaan, että pesisi kaiken yhdellä koneen puuvillaohjelmalla. 

Monet sekatekstiilit eivät käytännössä kestä puuvillaohjelman pitkää jynssäystä. 

– Sitten, kun ne laitetaan farkkujen sekaan, niin se ei ole hyväksi millekään. Koneissa on ihan syystä hirveästi erilaisia ohjelmia. Tiedän, että se voi ärsyttää ihmisiä, mutta ne on keksitty siksi, että vaatteet edellyttävät tietyntyyppistä käsittelyä.

Lue myös:

    Uusimmat