Miten FOMO vaikuttaa seksielämään? Amerikkalaistutkimus esittää teorian

Näissä asennoissa suomalaiset sekstailevat mieluiten 4:08
KATSO MYÖS VIDEO: Näissä asennoissa suomalaiset sekstailevat mieluiten.

Suurempaa niin sanottua paitsi jäämisen pelkoa eli FOMOa (fear of missing out) tuntevilla näyttäisi tutkimuksen mukaan olevan suurempi taipumus etsiytyä lyhytaikaisiin seksisuhteisiin, kertoo New York Post

FOMO eli "fear of missing out" -ilmiö viittaa pelkoon siitä, että jää jostakin paitsi. Viime vuonna Current Research in Behavioral Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että FOMO-tuntemuksella näyttäisi olevan tietty yhteys ihmisen seksielämään.

– Huomasimme, että amerikkalaisten aikuisten keskuudessa suurempi FOMO-tunne yhdistettiin kovempaan haluun etsiä kumppaneita lyhytaikaisiin seksisuhteisiin, tutkimuksen tekijä Adam C. Davis kertoo New York Postille.

Ennakko-oletus

Ennen tutkimuksen tekoon ryhtymistä Davis kollegoineen arveli, että FOMO ei liittyisi vain platoniseen sosiaaliseen osallisuuteen ja potentiaalisiin verkostoitumismahdollisuuksiin. 

Heidän mukaansa eräässä aiemmassa tutkimuksessa oli todettu, että suurempaa FOMOa tuntevilla oli ominaisuuksia, jotka kuvastivat halua pariutua lyhytaikaisesti. Näitä olivat suurempi seksuaalinen riskinotto, ”ihmisten välinen antagonismi/vihamielisyys” ja se, että seksikumppaneita oli useita.

Osallistujat arvioivat väittämien osuvuutta

Tutkimukseen osallistui 327 heteroseksuaalia amerikkalaista aikuista, jotka olivat iältään 19–60-vuotiaita. 

9-portaista Sociosexual Orientation Inventory -asteikkoa hyödyntäen tutkijat tarkastelivat, millaisia eroja oli osallistujien asenteissa, käyttäytymisessä ja toiveissa/haluissa.

Osallistujia pyydettiin vastaamaan väittämiin ja kysymyksiin numerovälillä 1–9. 

Muun muassa nämä olivat niiden joukossa:

  • Voisin kuvitella itseni viihtyvän ja nauttivan ”satunnaisesta” seksistä eri kumppaneiden kanssa
  • Kuinka usein sinulla on jokapäiväisessä arjessasi spontaaneja fantasioita seksistä jonkun juuri tapaamasi henkilön kanssa?

Lisäksi osallistujia pyydettiin mittaamaan yleistä FOMO-tasoaan tämän tunteen mittaamiseen tarkoitetulla Fear of Missing Out Scale - asteikolla. Siinä heitä pyydettiin vastaamaan väittämiin numerovälillä 1–5.

Osallistujia pyydettiin arvioimaan muun muassa seuraavaa väitettä:

  • Pelkään, että toiset saavat palkitsevampia kokemuksia kuin minä

Paitsi jäämisen pelolla yhteys satunnaiseen seksiin

Tutkijat havaitsivat, että osallistujat, joilla oli korkeampi pistemäärä 9-kohtaisella Sociosexual Orientation Inventory -mittarilla, saivat yleensä korkeamman pistemäärän myös Fear of Missing Out Scale -asteikolla.

FOMOn lisääntynyt ilmentyminen liittyi lyhytaikaisiin parittelupyrkimyksiin, jotka ilmenivät suurempana "rajoittamattomana sosioseksuaalisena käyttäytymisenä ja haluina", he summasivat.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että FOMO oli positiivisesti yhteydessä vahvempaan haluun tavoitella statusta samaa sukupuolta edustavien keskuudessa. Paitsi jäämisen pelolla näytti olevan yhteys siihen, että samaa sukupuolta olevien kanssa kilpailtiin "arvostetuista sosiaalisista ja lisääntymiseen liittyvistä resursseista", kuten fyysisestä vetovoimasta. 

Katso myös video: Seksimyytit-jaksossa kysytään, miksi nuoret hakeutuvat häpyhuulten muovausleikkauksiin

Miksi nuoret naiset hakeutuvat häpyhuulten muovausleikkauksiin? 5:22
Yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja kertoo, mitä häpyhuulten muovausleikkauksessa eli labioplastiassa tehdään.   

Lue myös:

    Uusimmat