Mitä yhteistä on Mantalla, Hitlerillä ja maailman ensimmäisellä avaruusturistilla?

Vastaus kysymykseen on vappuaatto. Tänään 30. huhtikuuta Suomessa juhlitaan. Vappu on alunperin ollut työväen ja ylioppilaiden juhla, mutta nykyään sitä viettävät kaikki, iästä ja koulutuksesta riippumatta.

Tänään ylioppilaat lakittavat Helsingin Kauppatorilla sijaitsevan Mantan patsaan. Traditio alkoi jo vuonna 1932.

Aiemmin huhtikuun viimeisenä päivän on keksitty aprillipiloja huhtikuun ensimmäisen päivän tavoin. Myös Sakari Topeliuksen yli sata vuotta sitten kirjoittama runo Huhtikuun viimeinen päivä kertoo tästä tavasta. Nykyäänhän vappuaattona huvitellaan hiukan eri tavoin.

Mitä muuta?

Vappuaattona vuonna 1945 itävaltalais-saksalainen diktaattori Adolf Hitler ampui itsensä valtakunnankanslian bunkkerissa. Hänen vaimonsa Eva Braun otti kuolettavan annoksen myrkkyä.

Ensimmäinen Pekka Puupää -elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1953.

Vietnamin sota päättyi Saigonin valtaukseen vuonna 1975.

Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi vappuaattona vuonna 1984.

Vuonna 2001 maailman ensimmäinen avaruusturisti Dennis Tito matkusti kansainväliselle avaruusasemalle.

Alankomaiden kuningatar Beatrix luopui vuonna 2013 kruunustaan Willem-Alexanderin hyväksi. Kuningas Willem-Alexander on ensimmäinen mieshallitsija Hollannissa sadan vuoden jälkeen. Tänään vietetään myös Alankomaiden kansallispäivää.

Tänään Ruotsissa juhlitaan kuningas Kaarle XVI Kustaan syntymäpäivää. Hän täyttää 68 vuotta.

Virittäydy vappuaaton tunnelmaan. Katso video viime vuoden Mantan lakituksesta. Onnistuiko lakitus tuulisessa säässä? Lakkihan on kokoa 90!

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat