Näin vappua vietetään maailmalla

Vappu on Suomessa perinteisesti työläisten ja nykyään yhä enemmän opiskelijoiden juhla. Vappuaattona eri puolilla Suomea kokoonnutaan lakittamaan patsaita, ja vapunpäivänä marssitaan kulkueissa ja herkutellaan piknikeillä. Mutta millä tavoin vappua juhlitaan muualla maailmassa?

Matkahakukone momondo.fi listasi viiden muun maan vappuperinteet.

Yöjoogaa, kieloja, ulkoilmakonsertteja, poltettavia noitia ja erilaisia lei'tä, mitä kaikkea maailmalta löytyykään!

Tartossa juhlitaan

Keväisin vapun alla opiskelijalaumat niin Virosta kuin naapurimaistakin suuntaavat etelänaapurimme yliopistopääkaupunkiin Tarttoon, jossa järjestetään aina huhti-toukokuun vaihteessa viikon mittainen juhla, Tarton keväiset opiskelijapäivät. Viikon aikana järjestetään parisataa tapahtumaa, joista voivat opiskelijoiden lisäksi nauttia myös paikalliset asukkaat ja matkailijat.

Tapahtumien joukossa on muun muassa yöjoogaa, pubisuunnistusta, keväistä lumisotaa sekä Tallinnan suurten laulujuhlien pikkuveli, yölaulujuhlat.

Kuninkaallinen karnevaali Hollannissa

Hollannissa juhlitaan vapun alla kuninkaan päivää. Päivää juhlitaan kuningas Willem-Alexanderin syntymäpäivän kunniaksi 27. huhtikuuta. Vielä viime vuoteen asti päivää vietettiin kuningattaren päivän nimellä vappuaattona.

Kuninkaan päivänä ihmiset valtaavat kaupunkien ja kylien kadut Hollannin kansallisväriin oranssiin pukeutuneina. Amsterdamissa ja muissa suuremmissa kaupungeissa järjestetään juhlan kunniaksi suuria, ilmaisia ulkoilmakonsertteja sekä piha- ja kadunvarsikirppiksiä – onhan päivä ainoa vuodessa, jolloin tavalliset ihmiset saavat ilman virallista lupaa kaupustella kaduilla.

Ranskalaiset juhlivat hillitysti

Toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, Ranskassa vappua ei vietetä riehakkaissa karnevaalitunnelmissa. Työn juhlaa vietetään rauhallisissa merkeissä, ja kaduilla törmää korkeintaan ammattiyhdistysliikkeiden järjestämiin kulkueisiin.

Vapun näkyvin merkki on kielo, joita on myynnissä vapunpäivänä jokaisessa kadun kulmassa – silloin niitä saavat kaupitella kaikki kansalaiset ilman myyntilupaa. Kieloja myydäänkin Ranskassa vappupäivänä useita kymmeniä miljoonia, sillä romanttiset ranskalaiset kokevat velvollisuudekseen ojentaa kielokimpun rakkaimmalleen vappuna.

Kieloperinne sai alkunsa, kun kuningas Kaarle IX sai 1. toukokuuta vuonna 1561 lahjaksi kielokimpun onnea tuottamaan, ja siitä lähtien hän antoi aina tuona päivänä hovin naisille kieloja.

Tšekissä juhlitaan kesää

Huhtikuun viimeisenä Tšekissä juhlitaan kesän alkua ”noitien polttamisen” päivänä (pálení čarodějnic). Tällöin talvi saatetaan teloilleen polttamalla kokoissa oljista ja räsyistä tehtyjä noitanukkeja tai luudanvarsia.

Päivää juhlitaan ympäri maata, ja juhlintaan kuuluu olennaisesti myös syöminen ja juominen.

Havaijilla juhlitaan alkuperäiskulttuuria

Havaijilla vappu eli May Day tunnetaan myös Lei Daynä eli saariryhmän alkuperäiskulttuurin juhlapäivänä. Juhlaa on vietetty virallisesti vuodesta 1929 alkaen, ja nykyäänkin juhla on erittäin suosittu.

Juhlinta alkaa toukokuun ensimmäisen päivän aamuna ja jatkuu usein pitkälle yöhön ja jopa seuraavaan päivään. Lei Dayn kunniaksi havajilaiset kantavat ylpeänä oman saarensa kaulaan ripustettavaa kukkaseppelettä leitä – jokaisella saarella kun on omanlaisensa lei.

Lähde: Cision - Miltton

Nappaa ammattilaisen drinkkivinkki vapuksi!

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja