Mitä tehdä, jos uuden auton hieno avain hyytyy yllättäen? Täältä löydät vara-avaimen ja näin käytät sitä

Uudenkin auton kaukosäätimestä löytyy perinteinen avain 1:23

Kauko-ohjattavalla tai niin sanotulla keyless-lukituksella varustettujen autojen mukana toimitetaan vanhanaikainen fyysinenkin avain. Mistä sen voi löytää esimerkiksi silloin, jos avaimesta loppuu paristo tai pakkanen on sen muuten hyydyttänyt?

Uudella tai vieraalla autolla ajava voi kohdata jännittävän tilanteen, jos esimerkiksi kauko-ohjain- tai keyless-avaimen paristo loppuu ja autoon ei pääse sisälle totuttuun tapaan. Apu saattaa löytyä vara-avaimesta, mutta mistä sen voi löytää?

– Kauko-ohjaava tai keyless -vara-avain löytyy kotoa avainkaapista tai vaimon käsilaukusta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa nauraen.

Jos vara-avainta ei ole saatavilla, saattaa ensiapuna olla kauko-ohjain- tai keyless-avaimen lämmittäminen pitämällä avainmotikkaa kämmenen sisällä tai mikäli mahdollista, viemällä se lämpimään sisätilaan. Muilla keinoin avainta ei saa lämmittää. Jos lämmittäminen ei auta, on avaimen paristo oikeasti loppu. Tällöin pelastuksena on pariston vaihto tai jos uutta paristoa ei ole saatavilla, mekaaninen avain.

– Lähes jokaisessa autossa mekaaninen avain löytyy kauko-ohjainavaimen sisältä. Toisissa automerkeissä avain ponnahtaa linkkuveitsimäisesti esiin, kun painetaan kauko-ohjaimen kyljessä olevaa pientä ja yleensä pyöreää painiketta, hän neuvoo.

Joissakin autoissa vara-avaimen saa vedettyä irti kauko-ohjainavaimesta. Tietyissä autoissa tämä toimenpide saattaa edellyttää mekaanista avainta paikallaan pitävän salvan vapauttamisen. Vapautuksen voi tehdä avaimen kyljessä sijaitsevalla painikkeella tai liukukytkimellä.

– Mekaanisen avaimen löytämisessä ja irrottamisessa on käyttöohjekirja hyvä apu. Sieltä löydät ohjeet, miten juuri oman autosi kanssa tulee toimia, Vesalainen linjaa.

Tosin tilanteen ratkaiseminen painetun käyttöohjekirjan avulla edellyttää, että asiaan on perehdytty jo etukäteen. Lukitun auton sisällä olevasta käyttöohjekirjasta ei ole juurikaan apua, jos itse on avainongelmineen auton ulkopuolella. 

– Monen auton käyttöohjekirja löytyy toki myös netistä tai kännykkäapplikaationa, Vesalainen vinkkaa.

Käyttöohjekirjan sähköisen version lataaminen hädän hetkellä saattaakin vielä pelastaa pälkähästä.

Entä, jos ovessa ei ole lukkopesää? Entä käynnistäminen?

Mekaaniselle avaimelle on myös paikka uusienkin autojen ovissa, vaikkei se siltä ensin vaikuttaisikaan. Lukkopesän päällä on usein muovinen suojalevy, jonka irrottaminen onnistuu tietyin keinoin. Nämä keinot neuvotaan tutussa paikassa; auton käyttöohjekirjassa.

"Avaimeton auto" on myös mahdollista käynnistää mekaanisella avaimella, vaikka auto ei tunnistaisikaan avainta sen pariston ollessa finaalissa. Autosta riippuen käynnistäminen tapahtuu esimerkiksi painamalla startti-nappulaa jollakin avaimen kulmalla tai asettamalla avain tiettyyn paikkaan käynnistysnapin painamisen ajaksi. Arvannet jo itse, mistä löydät tarkat ohjeet tämän operaation suorittamiseen juuri oman autosi kohdalla?

***

Näillä ohjeilla taskuparkki onnistuu joka kerta 1:23

Lue myös:

    Uusimmat