Mitä Talvivaaralle tapahtuu – ympäristöongelmat veronmaksajien niskaan?

Talvivaara vältti tänään konkurssin, mutta sen vaikeudet eivät ole vielä ohi.

Selvitysmies ja yhtiö jatkavat rahoitusneuvotteluja loka-marraskuussa, koska liiketoiminnan jatkaminen edellyttää uutta rahoitusta. Lisäksi etsitään uusia rahoittajia. Valmista pitäisi tulla viimeistään joulukuussa, jolloin tiedetään tuleeko Sotkamoon konkurssi vai joulu.

Seuraavaksi kovin kädenvääntö käydään myös siitä, suostuvatko velkojat velkojen rajuihin leikkauksiin. Velkoja leikataan eri osuuksilla velan luonteesta riippuen. Vakuudettomia velkoja leikataan jopa 99 prosenttia. Selvittäjä ehdottaa myös Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan myyntiä uudelle yhtiölle. 

MTV:n taloustoimittaja Jussi Kärjen mukaan velkojia voi kannustaa mukaan se, että sillä tavalla, edes osan velkasummasta voi saada takaisin seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Joutuvatko veronmaksajat maksumiehiksi?

Talvivaaralla on velkaa yhteensä noin miljardi euroa. Kärjen mukaan olennaista on seuraavaksi se, saako yhtiö lisää rahaa.

– Pitkäaikainen rahoitus puuttuu edelleen ja sitä voidaan tarvita jopa 300 miljoonaa euroa. Pelkästään ympäristöongelmien hoitaminen vie erittäin paljon rahaa, Kärki muistuttaa.

Lisäksi Talvivaaralla on ongelmana kymmenen miljoonan euron hätäapu, jota on hyvin vaikea Kärjen mukaan löytää. Yksityisiä sijoittajia ei ole muun muassa löytynyt.

– Katseet kääntyvät sen vuoksi valtioon. Talvivaaralla on enää jäljellä kassassa vain muutama miljoona euroa. Tässä tulee varmasti painetta myös poliitikoille, koska Kainuussa pitäisi työpaikat saada säilytettyä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan valtio ei sulje pois mahdollisuutta osallistua Talvivaaran markkinaehtoiseen rahoittamiseen. Edellytys kuitenkin on, että mukaan tulee uusi teollinen tai muu vakaa toimija.  

Selvitysmies totesi tänään selvityksessä, että kaivostoiminta on kannattavaa jos talous saadaan terveelle pohjalle. Lisäpontena kaivoksen selviytymiseen antaa Kärjen mukaan se, että konkurssissa kaivoksen ympäristöongelmat jäisivät pitkälti veronmaksajien maksettavaksi.  

Lue myös:

    Uusimmat