Laaja etätyösuositus koko Suomeen, koko maata koskeva "ryhtiliike" julki – tämän kaiken hallitus kertoi uusista koronalinjauksista

47:05
MTV Uutiset Live seurasi tilaisuutta suorana.

Hallitus piti tänään tiedotustilaisuuden uusista koronalinjauksista kello 13.30. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta tekstimuodossa tässä artikkelissa.

Tilaisuudessa olivat paikalla tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, opetusministeri Li Andersson, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja kuntaministeri Sirpa Paatero sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

14.30: Hallitus tekee tänään kerrotuista suosituksista erillisen periaatepäätöksen ensi viikolla. Tiedotustilaisuus on päättynyt!

14.28: Koska toimet ovat nyt maakunta- tai jopa kuntakohtaisia, suomalaisten on nyt seurattava omien alueidensa viestintää ja koronatoimia, ministeri Saarikko vetoaa.

14.20: Aikuisten sisätiloissa tapahtuvien ryhmäharrastusten keskeyttämisen osalta Saarikko suosittelee arkijärjen käyttöä. 

Ryhmäharrastukset on syytä keskeyttää, jos ne ovat omiaan luomaan tilanteita, joissa tartunnat voivat levitä.

Kyse on Saarikon mukaan käytännössä esimerkiksi joukkueurheilulajeista.

14.19: Kiihtymisvaiheessa on Suomessa nyt seitsemän aluetta, sanoo ministeri Saarikko. 

14.11: Ministeri Kiuru sanoo kutsuvansa toimenpidekokonaisuutta mielellään "ryhtiliikkeeksi". 

Kiuru muistuttaa, että monet suositukset koskevat vain kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevia maakuntia. Esimerkiksi laaja etätyösuositus koskee kuitenkin koko Suomea.

14.09: Kaikkien julkisen hallinnon työntekijöiden, joille etätyö on mahdollista, suositellaan työskentelevän mahdollisimman laajasti etänä.

Vastaavaa suositellaan myös yksityiselle sektorille, sanoo kuntaministeri Paatero. Käytännössä etätyösuositus koskee siis kaikkia työntekijöitä ja on voimassa toistaiseksi.

14.06: Tarkoitus on, että etäopetuksen mahdollistavaa poikkeuslakia jatketaan koko lukuvuoden 2020–21 ajan.

14.05: Äänessä opetusministeri Andersson. Ammattikoulujen ja lukioiden osalta opetuksen järjestäjät saavat päättää, siirrytäänkö kussakin oppilaitoksessa etäopetukseen. Tilanne pysyy näin ollen entisellään.

14.01: Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla korkeakouluille suositellaan siirtymistä etäopetukseen. 

14.00: Epidemian leviämisvaiheessa aikuisten erilaiset ryhmäharrastukset suositellaan keskeyttäväksi kokonaan. Lasten ja nuorten osalta leviämisvaiheessa suositellaan vain käyttämään erityistä harkintaa.

13.59: Julkisissa tiloissa asiakasmäärää suositellaan kiihtymisvaiheessa rajoitettavan puoleen.

Leviämisvaiheessa suositellaan, että tarvittaessa julkiset tilat – kaikki valtioiden ja kuntien tilat – sulkeutuvat. 

Oleellista on ministeri Saarikon mukaan alueellinen harkinta ja tilojen luonne. Esimerkiksi kirjastojen aukiolo läpi kriisin olisi Saarikon mukaan tärkeää.

13.56: Hallitus suosittelee aluehallintoviranomaisille, että kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla kaikissa yleisötilaisuuksissa yleisömäärästä riippumatta edellytettäisiin muun muassa turvavälejä. Lisäksi sisätilojen yleisötilaisuuksien osaanottajamäärä rajattaisiin puoleen normaalista.

Epidemian leviämisvaiheessa yleisötilaisuuksia suositellaan tarvittaessa kiellettäväksi.

Kiihtymisvaiheessa suositellaan välttämään yli 20 hengen ja leviämisvaiheessa yli 10 hengen yksityistilaisuuksia.

13.54: Virusta on esiintynyt syksyllä eniten nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

– Vetoan nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Noudattakaa suosituksia, kuunnelkaa ohjeita, Saarikko sanoo.

– Ajatelkaa vanhempianne, ajatelkaa isovanhempianne, Saarikko toteaa.

13.51: Työkalupakki epidemian hillinnässä on alueellisilla viranomaisilla. Hallitus haluaa nyt antaa suosituksia työkalujen käyttöön, sanoo ministeri Saarikko.

13.49: Ministeri Saarikon mukaan tautitilanne on vielä hallinnassa, mutta myös tilanteen huononemisesta on vakavia merkkejä.

13.45: Tiedotustilaisuus on alkanut! 

– Ensinnäkin on todettava, että Suomen tautitilanne on tällä hetkellä vakava. Uusien koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi Suomessa viimeisen kuukauden aikana, mutta erityisesti viimeisen kahden vikon aikana, ministeri Kiuru sanoo.

13.40: Tiedotustilaisuuden alku on viivästynyt tähän mennessä 10 minuutilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja