Mitä suolistosi viestittää? Näin erotat huolestuttavat ja harmittomat vatsavaivat

Kaikilla on joskus vatsakipuja, närästystä, ripulia, ummetusta ja turvotusta. Usein nämä ovat harmittomia vaivoja ja menevät nopeasti ohi, mutta joskus ne liittyvät sairauksiin. Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin?

Närästys

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua ylävatsalla tai rintalastan takana. Sitä voi esiintyä runsaan syömisen tai mahaa ärsyttävien ruokien, kuten kahvin, alkoholin tai happamien mehujen, nauttimisen jälkeen.

Jos närästys alkaa vaivata yhtäkkiä, ilmenee pitkän aikaa useita kertoja viikossa tai siihen liittyy muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella, asiaa on syytä selvittää. Lääkäriä tarvitaan erityisesti, jos kärsii myös oksentelusta, nielemisvaivoista tai laihtumisesta. 

Jatkuva närästys johtuu yleensä refluksitaudista, jossa osa mahan sisällöstä nousee takaisin ruokatorveen. Refluksitauti on krooninen, ja siitä kärsii noin 20 prosenttia länsimaisesta väestöstä.

Vatsakipu

Yleisesti ottaen voi sanoa, että jos kokee uutta vatsakipua, joka ei ole lamauttavaa mutta jatkuu jokapäiväistä elämää häiritsevänä, tutkimuksiin kannattaa hakeutua parissa viikossa.

Ajoittain häiritsevän lievemmän vatsakivun kohdalla on itse arvioitava, onko lääkärissä käyminen tarpeellista vai kytkeytyvätkö vaivat jotenkin esimerkiksi muutoksiin lautasella tai elämäntyylissä. 

Hälyttäviä oireita ovat kuitenkin aina laihtuminen tai väsymys vatsakipujen yhteydessä. Jos kipuihin liittyy pahoinvointia tai veristä ripulia, lääkäriin pitää mennä muutamassa päivässä.

Jos vatsakipu alkaa äkillisesti voimakkaana tai voimistuvana, tulee hoitoon hakeutua vuorokaudenajasta riippumatta. Syynä on usein umpisuolentulehdus, mutta selitys voi löytyä myös esimerkiksi sappivaivoista tai suolen tukkeumasta.

Myös fyysisen rasituksen aikana, esimerkiksi ylämäessä, ilmenevä korventava tai puristava kipu ylävatsalla on aina syytä tutkia nopeasti. Se voi johtua sepelvaltimotaudista.

Mahahaavakipu ajoittuu usein yöhön, ja siihen voi liittyä myös närästystä ja oksentelua. Joskus pitkittynyt vatsakipu johtuu mahan seinämään muodostuneesta hermopinteestä, jonka taustalla voi olla esimerkiksi leikkaushaava, diabetes tai vyöruusu. Tällöin kipu tuntuu usein paikallisesti alavatsalla ja pahenee kävellessä, istuessa, yskiessä sekä kehoa taivuttaessa.

Kramppimaiset kivut yhdistettynä veriseen ja jatkuvaan ripuliin sekä muihin yleisoireisiin voivat kertoa tulehduksellisista suolistosairauksista. Vatsakivut voivat liittyä myös esimerkiksi keliakiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään, kuukautisiin tai erilaisiin gynekologisiin sairauksiin.​​​​​​​

Ripuli

Yhtäkkinen ripuli voi johtua esimerkiksi virus- tai bakteeri-infektiosta. Taustalla voi olla myös jokin vatsalle sopimaton lääke tai ruoka-aine. 

Jos ripuliin liittyy laihtumista, kuumeilua ja yleistä sairauden tunnetta tai ulosteessa on verta, kannattaa heti hakeutua lääkäriin. Yhtä lailla hälyttäviä merkkejä ovat ripulin äkillinen alku tai jatkuva paheneminen sekä se, että ripulia tulee myös öisin.

Vaikka edellä mainittuja hälyttäviä oireita ei tulisi, niin lääkäriin kannattaa mennä, jos ripuli jatkuu yli kolme viikkoa eikä sen syy ole tiedossa.

Pitkittynyt ripuli voi olla oire esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS-taudista tai tulehduksellisista suolistosairauksista eli haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai Crohnin taudista.

Ummetus

Ummetuksesta voidaan puhua, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostaminen on ulosteen kiinteyden takia vaikeaa. Yleensä syinä ovat vähäinen liikunta ja liian vähäinen kuidunsaanti. Se voi johtua myös joistakin lääkkeistä tai esimerkiksi rautavalmisteista.

Asiaa kannattaa selvittää tarkemmin, jos ummetukseen liittyy jatkuvaa väsymystä tai outoja vatsakipuja tai se häiritsee jokapäiväistä elämää. Syytä selvityksiin on myös, jos vaiva ilmestyy täysin uutena eikä häviä muutamassa viikossa.

Ummetus voi olla yksi oire esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa tai ärtyvän suolen oireyhtymässä. Ärtyvä suoli voi aiheuttaa vuoroin ripulia, vuoroin ummetusta. Siihen kuuluu usein kuitenkin myös vatsan turvotusta ja erilaisia vatsakipuja.

Turvotus ja ilmavaivat

Turvotus ja vatsaan kerääntyvä ilma ovat toisille hyvinkin tyypillisiä oireita. Liiallinen suolikaasun muodostuminen johtuu tavallisimmin ruokavaliosta. Esimerkiksi imeytymättömät hiilihydraatit voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Joillakin taustalla on laktoosi-intoleranssi tai keliakia.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos turvotukseen ja ilmavaivoihin liittyy myös väsymystä, yleistilan laskua tai laihtumista, tai jos mikään kotikonsti ei auta ja oireet haittaavat elämää.

***

Millaista on elämä suolistosairauden kanssa?

Huhtikuussa 2017 Huomenta Suomessa vieraillut Jani Toivonen kertoi, miten hän huomasi tulehduksellisen suolistosairauden ensi kerran ja miten sairaus vaikuttaa arkielämään.


Lue myös:

    Uusimmat