Mystinen tapaus oikoradalla: Intercityjunan vaunu "rytkähti" Lahden kohdalla – muutamille matkustajille niskan ja selän retkahduskipuja

Mystinen tömähdys pysäytti Oulun-junan matkanteon iltapäivällä.

Yhdestä intercityjunan vaunusta kuului kova ääni ja tömähdys, joka tuntui matkustajille asti. Vaunuun tuli vika, ja juna joutui jäämään Lahden asemalle, VR:n viestinnästä kerrotaan.

VR ja Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkivat junaa ja rataa selvittääkseen, mikä ongelman aiheutti. Otkesin mukaan tömähdys tuntui vaunussa numero kuusi, joka oli junassa ensimmäinen vaunu veturin jälkeen.

– Ensitietojen perusteella junassa on kuultu voimakas kolahdus ja vaunu on rytkähtänyt ilmeisen voimallisesti pituussuunnassa, Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoo.

Laurialan mukaan muutamat matkustajat olivat valitelleet niskan ja selän retkahduskipuja.

– Muutamien junanistuimien selkänojat olivat retkahtaneet alaspäin tapahtuneen voimasta. Se on todennäköisesti johtanut näihin retkahdusvaivoihin, Lauriala sanoo.

Otkesin johtaja: "Kummallinen juttu"

VR:n mukaan tömähdys aiheutti vaurioita istuinten lisäksi vaunun sisäkaton ja sisäovien rakenteisiin. Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo, että kyseessä on "kummallinen juttu".

– Oireet, jotka sieltä kuuluivat tapahtuneesta, olivat aika erikoiset, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan asia otettiin tutkintaan matkustajiin kohdistuneiden vaikutusten takia.

– Kenellekään ei tullut varsinaisesti vammoja, mutta muutamaa matkustajaa kehotettiin käymään lääkärissä. Matkustajavaikutukset olivat sen verran voimakkaita, että halusimme tarttua asiaan.

– Jos juna ajaa vaikka peuralaumaan tai hirveen, tilanne on ihan erilainen. Sellaiselle emme normaalisti tekisi mitään.

Myös rata tutkitaan

Otkesilla ei vielä tiedetä, mikä junan vauhti oli tömähdyksen aikoihin tai kuinka monta ihmistä kuutosvaunussa oli tapahtumahetkellä.

Kaksi keskuksen tutkijaa teki tänään alustavaa paikkatutkintaa. VR:n mukaan radassa tai junavaunun ulkopuolella ei havaittu vaurioita, jotka olisivat selittäneet tapahtunutta.

Vaunut siirretään Helsinkiin Ilmalan varikolle, jossa veturin ja vaunujen rakenteita päästään tutkimaan tarkemmin.

– Sekä veturi, vaunut että rata tutkitaan. Onko radalla esimerkiksi ollut jotain sinne kuulumatonta esinettä tai vastaavaa, Lauriala pohtii.

VR:n mukaan asian selvittäminen ei vaikuta muuhun junaliikenteeseen oikoradalla.

Intercityjuna lähti Helsingistä klo 11.19, ja se oli matkalla Helsingistä Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun. VR:n mukaan junan matkustajat pääsivät jatkamaan matkaansa toisella junalla noin puolitoista tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja