Matkustajajuna törmäsi hurjaa vauhtia radalla olleeseen kaivinkoneeseen – viranomainen löysi turmalle todennäköisen syyllisen: "Näin ei olisi saanut toimia, ei mihinkään aikaan, ei milloinkaan"

Intercity-juna on törmännyt radalla olleeseen kaivinkoneeseen Pirkanmaalla – junalla vauhtia 180 km/h 0:30

Väyläviraston rautatieliikennejohtaja Markku Nummelinin mukaan Väylävirasto tekee tarkan tutkinnan tapauksesta. Lumitöitä tekevälle koneelle oli myönnetty lupa puhdistaa Parkanon ykkösraidetta.

– Kone ei olisi saanut missään tapauksessa kääntyä kakkosraiteelle, josta tämä juna sitten kulki. Näin ei olisi saanut toimia, ei mihinkään aikaan, ei milloinkaan, Nummelin painottaa.

Työt ykkösraiteilla olivat luvallisia ja ykkösraide oli turvattu, kakkosraiteella työskentelyyn ei ollut myönnetty lupaa.

– Näin ei olisi missään tapauksessa saanut tapahtua. Kun lupa on myönnetty yhdelle raiteelle, niin siinä on pysyttävä, kaikessa säässä ja kaikissa olosuhteissa.

Kaivinkoneenkuljettajaa ei ole kuultu

Väylävirasto ei vielä ole kuullut kaivinkoneenkuljettajaa. Nummelinin mukaan Parkanon alueella pääurakoitsijana toimii Destia Rail.

– Selvitystä tehdään edelleen, mutta kuljettajan ensisijainen virhe on otaksuma, Nummelin summaa tilanteen.

Onnettomuustutkintakeskus ei ottanut tapausta tutkittavaksi.

– Selvitimme alkuvaiheessa, mitä siellä on tapahtunut. Vahingot olivat sen laatuisia, että päädyttiin lopettamaan tutkinta, kun tiedettiin, että Väylävirasto, VR ja Poliisi tutkivat asiaa, kommentoi Onnettomuustutkintakeskuksen raideliikenneonnettomuuksien johtava tutkija Esko Värttiö.

Tapahtumien kulku

Sunnuntaina Helsingistä Ouluun matkalla ollut juna törmäsi raiteita puhdistaneeseen kaivinkoneeseen 200-300 metriä Parkanon asemasta. Intercity-junalla oli vauhtia 180 km/h. Vauhdista huolimatta henkilövahingoilta vältyttiin.

Kaivuri oli pudistanut viereistä raidetta, kun se yllättäen kääntyi ohittavan junan eteen. Kaivurin kauha osui veturin alaosaan. Junan veturi meni rikki ja kaivurin kauha irtosi ja lensi pitkälle törmäyksen seurauksena.

Junassa matkustanut Joonas Keskivinkka kertoi STT:lle, että onnettomuushetkellä junassa tuntui yllättäen nykäisy. Ikkunan ohi lensi myös tavaraa.

Kaivinkone pysyi törmäyksestä huolimatta raiteilla. Kaivinkoneen kuljettaja ei loukkaantunut ja hän siirsi itse kaivinkoneen pois raiteilta.

Konduktööri kuulutti matkustajille, että kaivinkone jäi junan alle. Samalla konduktöörit alkoivat etsiä matkustajien joukosta lääkäreitä ja hoitajia.

Konduktöörit ilmoittivat, ettei henkilövahinkoja tapahtunut. Junan ilmastointi sammutettiin akkujen säästämiseksi.

Yksi junan matkustajista oli valittanut sydämentykytyksistä, joten hänet vietiin tutkittavaksi.

Pelastustöissä oli vajaat 10 yksikköä.

Junan veturi vaihdetiin ja se pääsi jatkamaan matkaansa Ouluun noin neljä tuntia myöhässä. Onnettomuus vaikutti myös muuhun junaliikenteeseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat