Mitä Libyan lentokielto oikein pitäisi sisällään?

Libyan kriisin yhteydessä on puhuttu paljon kansainvälisen lentokieltoalueen perustamisesta. Monelle lentokielto on täysin vieras käsite, ja se herättääkin enemmän kysymyksiä kuin selkeitä vastauksia. MTV3:n Uutiset selvitti asiaa komentajakapteeni Juha-Antero Puistolan kanssa.

Mitä lentokieltoalue käytännössä tarkoittaa, komentajakapteeni Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitokselta?

— Lentokieltoalue tarkoittaa sitä, että jollakin alueella kielletään määrätynlainen ilmaliikenne, jotta siviilejä pystyttäisiin paremmin suojaamaan.

Jos Libyaan päätettäisiin perustaa lentokieltoalue, kuka sitä käytännössä valvoisi?

— Joko kansainvälinen koalitio tai yksittäiset valtiot valvovat lentokieltoa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmatilaa seurataan ulkopuolelta. Voimankäyttövaltuuksien mukaan sitten päätetään, mitä lentokieltoalueella lentelevälle koneelle tehdään. Konetta voidaan joko kehottaa palaamaan maahan tai kielletyt lennot voidaan myös keskeyttää sotilaallisin keinoin.

Milloin ja missä lentokieltoalue on ollut viimeksi käytössä?

— Mieleeni tulee Irakin lentokieltoalue Saddam Husseinin aikana. Tuolloin etelä- että pohjoisosien lentokieltoalueilla oli tarkoitus suojata pohjoisen kurdeja ja etelän shiioja.

Komentajakapteeni Juha-Antero Puistola, olisiko Natolla osuutta Libyan mahdollisen lentokieltoalueen valvomisessa?

— Tällä hetkellä Nato valvoo jo Libyan ilmatilaa. Lentokieltoalueen toimeenpano voi olla Naton tai joidenkin Naton jäsenvaltioiden tai Yhdysvaltojen tehtävänä. Parhaillaan käydään keskusteluja siitä, mikä valtio sen mahdollisesti ottaisi hoitaakseen. Natossakin ollaan erimielisiä siitä, onko lentokieltoalue tarpeellinen ja osallistuisiko se aktiivisesti sen toimeenpanoon. Näyttäisi siltä, että todennäköisin toimeenpanija olisi Yhdysvallat.

YK:ssa lentokieltoaluetta ovat ajaneet ainakin Ranska ja Britannia. Mitä Yhdysvalloissa ajatellaan lentokiellon asettamisesta Libyaan?

— Yhdysvallissa ollut erimielisyyttä siitä, pitäisikö lentokieltoon mennä. Senaatissa ja kongressissa on edustajia, jotka ovat vaatineet että lentokieltoalue pitäisi asettaa. Presidentti Barack Obaman hallinto on ollut vastahakoinen lähtemään mukaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Tästä käydään kovasti sisäistä keskustelua.

Myös Venäjä on ollut vastahakoinen Libyan lentokieltoasiassa?

— Venäjän vastahakoisuus on hyvinkin ymmärrettävää. Venäjä on ollut sitä mieltä, että ulkovalloilla ei ole oikeutta puuttua valtion sisäisiin asioihin. Koska Libyasta ei ole tullut minkäänlaisia todisteita kansanmurhasta tai joukkotuhonnasta, niin Venäjä voi tulkita sen niin, että tavoitteena ei ole siviilien suojaaminen, vaan toisen hallinnon syrjäyttäminen. Tähän ei lentokieltoalueen julistamisella voida juridisesti pyrkiä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat