Mainos

"Libyan kriisi saattaa jatkua pitkään - tilanne umpikujassa"

Libyan kriisin ratkaisemiseksi ei näyttäisi olevan nopeita keinoja. Maanpuolustuskorkeankoulun strategianlaitoksen komentajakapteeni Juha-Antero Puistola ennustaa, että epämääräinen tilanne Libyassa voi jatkua kauan.

— Tilanne voi pahimmillaan jatkua hyvinkin pitkään. Kaikki riippuu nyt siitä, kuinka pitkään Muammar Gaddafin tukijat pysyvät hänen riveissään, Puistola sanoo.

Puistola kertoo, että tarkkoja lukumääriä Gaddafin tukijoista ei ole, mutta vanhaa hallintoa myötäilevä joukko ei suinkaan ole pieni. Moni on tilanteessa myös välinpitämätön.

— Nyt tuntuu siltä, että mahdollisuudet tilanteen ratkaisemiseksi ajetaan yksitellen umpikujaan. En usko kriisin nopeaan päättymiseen ilman, että Gaddafille annetaan kunniallinen mahdollisuus vetäytyä, Puistola sanoo.

Gaddafin pitäisi poistua maasta

Puistolan mielestä yksi keino saada kriisi päättymään olisi saada Gaddafi vakuuttuneeksi siitä, että hänen pitää poistua maasta ja hänet päästetään poistumaan maasta. Libyan opposition keskuudessa on ollut puhetta siitä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia pitäisi muuttaa siten, että Gaddafilla olisi tosiasiallinen mahdollisuus poistua Libyasta.

Tilanteen purkamiseksi on ollut lukuisia kansainvälisiäkin yrityksiä.

— Siihen on liittynyt kansainvälinen sotilaallinen painostus, joita ovat mahdollinen ilma- ja merialueen valvominen tai ylipäätään puhuminen lentokieltoalueesta, Puistola sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.