Mitä koiran rotu kertoo sen luonteesta? Ei välttämättä juuri mitään, paljastaa tutkimus: "Jokainen koira on loppujen lopuksi yksilö"

Heiluva häntä ei tarkoita, että koira on iloinen – kiinnitä huomio mieluummin tähän! 2:21
KATSO MYÖS: Heiluva häntä ei tarkoita, että koira on iloinen – kiinnitä huomio mieluummin tähän!

Koiran luonne ja persoona eivät riipukaan sen rodusta, väittää tämä tutkimus.

Kultainennoutaja on ystävällinen, labradorinnoutaja ihmisrakas... Moni haaveilee tietyn rotuisesta koirasta rodulle ominaisten piirteiden vuoksi, mutta tämän tutkimuksen mukaan koiran persoonalliset ominaisuudet eivät kuitenkaan täysin riipu sen rodusta, kertoo uutistoimisto AP.

Massachusettsin yliopiston tutkimuksen mukaan koirien luonteet vaihtelevat saman rodun sisällä paljon. Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

– Jokaisessa rodussa on valtavasti käytösvariaatioita, ja jokainen koira on loppujen lopuksi yksilö, kuvaa tutkimusta tehnyt perinnöllisyystutkija Elinor Karlsson.

Rotu ei ennustanut luonnetta

Karlssonin mukaan on selvää, että dalmatialainen perii pilkut vanhemmiltaan. Rotu ei kuitenkaan tutkimuksessa ennustanut voimakkaasti koiran yksilöllistä luonnetta.

Tutkimukseen osallistui yli 18 000 koiranomistajaa; 49 prosentilla oli puhdasrotuinen koira. 2150 koiran genomeja analysoitiin.

Tutkimuksessa kyettiin tunnistamaan koirien kromosomistossa 11 sijaintia, jotka liittyivät kiinteästi koiran käyttäytymiseen, mutta mikään näistä sijainneista ei yllättäen ollut minkään nimenomaisen rodun ominaisuus.

Eivät löytäneet ominaisuuksia, joita olisi ollut ainoastaan yhdellä rodulla

Puhdasrotuisuus voi auttaa ennustamaan joitakin ominaisuuksia hieman todennäköisemmin. Osa käytösmalleista, kuten ulvonta ja ystävällisyys tuntemattomia ihmisiä kohtaan, oli ainakin jonkin verran koirien "geeneissä".

Ominaisuudet eivät kuitenkaan välttämättä periytyneet: tutkimuksessa löytyi esimerkiksi kultaisianoutajia, jotka eivät noutaneet.

Tutkijat eivät löytäneet ominaisuuksia, joita olisi ollut ainoastaan yhdellä, tietyllä rodulla. Vaikka labradorinnoutajia ei pidetä ulvojina, tutkimuksessa esimerkiksi löytyi labradoreja, jotka ulvovat.

– Vaikka perinnöllisyydellä onkin rooli yksittäisen koiran persoonallisuudessa, tietty koirarotu ei ennusta piirteitä hyvin, Karlsson kuvailee.

"Puhdasrotuiset ovat vain hieman erilaisia muihin koiriin verrattuna"

Karlssonin mukaan koiran persoonaa ja käyttäytymistä kuitenkin määrittävät sekä geenit että elämänkokemus, eikä kokemus periydy.

– Suurimmilta osin puhdasrotuiset ovat vain hieman erilaisia muihin koiriin verrattuna. Kultainennoutaja on vain marginaalisesti todennäköisemmin ystävällinen kuin sekarotuinen tai toinen puhdasrotuinen koira, kuten mäyräkoira, Karlsson kuvaa.

– Korrelaatio koiran käytöksen ja rodun välillä on paljon pienempi kuin suurin osa odottaa, Michiganin yliopiston perinnöllisyystutkija Jeff Kidd kommentoi tutkimusta, jossa ei itse ollut mukana.

Katso myös: "Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan" – tätä koiran eleet kertovat!

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38

Lue myös:

    Uusimmat