TobyKeith on maailman vanhin elossa oleva koira – omistaja arvioi pitkän iän salaisuutta

Amerikkalainen chihuahua on saanut haltuunsa maailman vanhimman koiran tittelin.

Maailman iäkkäin elossa oleva koira on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan aurinkoisessa Floridassa vanhuuspäiviään viettävä chihuahua nimeltään TobyKeith.

Hauva on syntynyt tammikuussa 2001. Maaliskuussa, jolloin ennätys kirjattiin, koiraherralle oli kertynyt ikää mittariin yhteensä 21 vuotta ja 66 päivää.

TobyKeithin omistaja Gisela Shore adoptoi koiran sen ollessa vasta parin kuukauden ikäinen. Kun yhteistä matkaa oli jatkunut kaksi vuosikymmentä, alkoi Gisela pohtia, voisiko TobyKeith olla koko maailman vanhin elossa oleva koira. Ennätyksen varmistuttua hymy nousi omistajan huulille.

Itse sankarikin on saanut osansa juhlahumusta. Sinnikkäästi elävien kirjoissa sydänongelmista huolimatta pysyttelevä TobyKeith sai lahjaksi hemmotteluhetken kylpyineen, manikyyreineen ja automatkoineen.

Katso videolta, miltä koiravanhus näyttää! Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Koiran pitkän iän salaisuus

Koirien keskimääräinen elinikä vaihtelee suuresti roduittain. Jättirodut vanhenevat nopeammin kuin kääpiörodut. Suurin osa koirista elää 8–15-vuotiaiksi – 20 vuoden rajapyykin ylittäminen on harvinaista.

Chihuahua on suhteellisen terve rotu. Odottettavissa oleva elinikä osuu 12–18 vuoden välille. Gisela arvioi TobyKeithin poikkeuksellisen pitkän iän salaisuudeksi hyviä geenejä, säännöllistä liikuntaa, terveellistä ruokavaliota sekä rakastavaa kotia. Rodun lisäksi koiran vanhenemiseen vaikuttavatkin elintavat, kuten yleiskunto, terveys ja paino – aivan kuten ihmisilläkin.

Kaikkien aikojen vanhin koira on tiettävästi elänyt 29-vuotiaaksi. Bluey-niminen australiankarjakoira lopetettiin marraskuussa vuonna 1939.

Löytyykö omasi listalta? Katso videolta, mitkä olivat vuonna 2021 suosituimmat koirarodut.

Nämä olivat viime vuoden suosituimmat koirarodut – arvaatko ykkösen? 1:04

Punkit uhkaavat ulkoilevaa koiraa. Katso videolta, miten etsit verenimijöitä lemmikin turkista.

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02

Lue myös:

    Uusimmat