Norja kielsi englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanieleiden jalostuksen – olisiko sama tarpeen myös Suomessa?

Norjassa oikeus kielsi englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanieleiden jalostuksen - Olisiko jalostuskielto mahdollinen myös Suomessa? 9:31
Norja kielsi englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanieleiden jalostuksen – olisiko kielto mahdollinen myös Suomessa?

Voisiko Suomikin kieltää englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanieleiden jalostuksen, ja pitäisikö niin tehdä? Asiantuntijat kommentoivat aihetta Viiden jälkeen -studiossa.

– Otimme sen [päätöksen] kyllä ilolla, tyytyväisenä vastaan. Mainituilla roduilla on hyvin merkittäviä niiden hyvinvointiin vaikuttavia ongelmia, Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati White kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Vuodesta toiseen ne samat ongelmat vain pysyvät. Silloin täytyy mennä lakiteitse tällaisiin rajoituksiin.

Kennelliiton edustaja: "Oikeusistuimeen näiden asioiden vieminen on minusta aika loputon tie"

White kaipaisi samaa päätöstä Suomeen. Suomen Kennelliiton tiedotteen mukaan rotukiellot eivät ole paras tie koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

– Oikeusistuimeen näiden asioiden vieminen on minusta aika loputon tie. Yksi rotu ja yksi rotuyhdistys toisensa jälkeen olisi tällaisten toimien piirissä, Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

"Tässä aiheutetaan eläinten hyvinvoinnille merkittäviä ongelmia ihmisten harrastamisen vuoksi"

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Sainio uskoo, että rotujen tilanteen parantaminen olisi edelleen mahdollista muilla keinoilla. Jalostukseen käytettävillä englanninbulldoggeilla on vasta puolen vuoden ajan ollut tiukat jalostusrajoitukset; cavalier kingcharlesinspanielilla on jo pitkään ollut Suomessa terveysohjelma.

– Sydänvika on ongelma [cavalier kingcharlesinspanielilla]. Sitä on saatu kuitenkin vähenemään, jalostukseen käytettävillä koirilla on pakollisia terveystutkimuksia sydämen ja muiden ongelmien osalta. Näkisin, ettei tämä tie ole vielä kuljettu loppuun, Sainio sanoo.

SEY:n Whiten mukaan rotujen terveyskehitys on kuitenkin liian hidasta, sillä ongelmista on puhuttu jo pitkään.

– Minusta on tosi ihmeellistä, että englanninbulldoggin kohdalla on vasta puoli vuotta vasta tehty asialle oikeasti jotakin, hän sanoo.

– Tässä aiheutetaan eläinten hyvinvoinnille merkittäviä ongelmia ihmisten harrastamisen vuoksi. Se ei mielestäni oikeuta sitä.

"Kyllä näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota"

White suosittelisi roturisteytysten tekemistä. Myös Kennelliitto kertoi tiedotteessaan kannustavansa rotujärjestöjä avoimeen keskusteluun harkituista, pitkäjänteisistä roturisteytyksistä.

Sainion mukaan Suomessakin toki on paljon rotuja, joissa ei ole vastaavia terveysongelmia. Siksi rotukoirien kasvatusta ja jalostusta kokonaisuudessaan ei hänestä pitäisikään tuomita.

– Meillä on näitä ongelmarotuja, ja minusta näihin ongelmiin täytyy tarttua. Olen siinä mielessä aivan samaa mieltä eläinsuojelupuolen kanssa: kyllä näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota, ja jos me emme kiinnitä, kyllä sitten varmasti viranomaiset kiinnittävät.

Miksi samat terveysongelmat ovat otsikoissa vuodesta toiseen? Miten näyttelytoiminta vaikuttaa tilanteeseen? Mitä pitäisi ajatella, jos omasta kodista löytyy juuri englanninbulldoggi tai cavalier kingcharlesinspanieli? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat