Mainos

Mitä jos taivas lyö salamaa ja puut kaatuvat rytisten - ja pitäisi mennä äänestämään?

Reilun viikon aikana Suomessa on riehunut useampikin myrsky, ja esimerkiksi tapaninpäivänä viranomaiset kehottivat pahimpien myrskyalueiden asukkaita pysymään sisätiloissa.

Myräkät ovat toistaiseksi laantumassa tämän päivän jälkeen, mutta vielä ei tiedetä, millaisessa kelissä suomalaiset rämpivät äänestämään presidenttiehdokastaan. Entä, jos silloinkin puut rytisevät niskaan? Voisiko äänestystä jatkaa silloin maanantaille?

– Nykyisen lainsäädännön puitteissa tällaista mahdollisuutta ei ole. Vaalipäivänä voi äänestää kello 9-20, ja sen jälkeen äänestys on päättynyt, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Suomessa on toimitettu vaaleja 104 vuoden ajan, eikä Jääskeläisen tietojen mukaan kertaakaan ole tullut eteen force majeure -tilannetta, jossa äänestys olisi estynyt. Mahdottomia ne eivät kuitenkaan ole.

– Voisi ajatella, että näin kävisi, jos esimerkiksi vaalilautakuntaa ei saada paikalle täysilukuisena vaikka sairastumisten vuoksi. Näihinkin tilanteisiin on kuitenkin ratkaisut keksitty ja poikkeustilanteisiin on jonkin verran varauduttu. Ulkonaliikkumiskielto olisi esimerkiksi hyvin ongelmallinen, Jääskeläinen sanoo.

Sotaa, sairauksia, surkeaa säätä

Suomessa on kuitenkin jo kokemusta poikkeavista tilanteista, esimerkkinä vaikkapa kunnallisvaalit joulukuun alussa vuonna 1939.

– Ne jouduttiin jättämään, koska sota oli alkanut muutama päivä aikaisemmin. Sotatilanteessa vaaleja ei järjestetä, Jääskeläinen sanoo.

Lintuinfluenssaepidemian aikana oikeusministeriössä mietittiin erikoisjärjestelyjä, mutta kunnan toimilla pärjättiin.

– Kunnilla on mahdollisuus määrätä vaikka lennostakin lisä- ja varajäseniä, joten epidemiat eivät ole kovin iso ongelma. Kunnissa on silti syytä olla varautuneita, sillä flunssat voivat iskeä nopeastikin.

Säiden vuoksi vaaleja ei ole edes mietitty siirrettävän - eikä niitä auta harmitella jälkikäteenkään. Äänestäjä itse päättää, kuinka paljon hän haluaa nähdä vaivaa äänensä antamiseen.

– Onhan meillä Suomessa kaikenlaisia vaalisäitä nähty - hyviä ja huonoja ja jopa erittäin huonoja. Eduskuntavaaleissa 2007 iski kunnon lumimyrsky äänestyspäivän viimeisillä tunneilla ja se jätti varmasti joitain äänestäjiä koteihinsa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.