Mitä ihmettä? Kaksi lehmää tuotiin Helsingin keskustaan kaupunkilaisten ihmeteltäviksi – "Kaikki varmaan tietävät, että maidosta ja naudanlihasta on puhuttu viime aikoina"

Mitä ihmettä? Lehmät saapuvat Helsingin keskustaan – Mika Tommola , mistä on kyse 10:15
Maidontuottajien järjestämässä tempauksessa kaksi lehmää, Orawa ja Okadi, pääsivät aistimaan pääkaupungin sykettä.

Maidontuottajat toivovat rakentavaa keskustelua ja kannustusta ilmastotoimiinsa. Tuottajien järjestämässä tempauksessa Orawa ja Okadi aistivat urbaanin Helsingin tunnelmaa.

Nautakarjan kasvattamisen ympäristöhaitat ovat tunnettuja, mutta lehmillä voi olla myös positiivisia vaikutuksia.

Aiheeseen liittyen Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edustalla nähtiin tänään päivällä totutusta poikkeavaa elämöintiä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n maaseutunuoret, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n nuoret ja Helsingin yliopiston kotieläintieteen opiskelijoiden Akateeminen karjakerho AKK järjestivät paikalla Mikä on lehmä? -tempauksen.

Parin tunnin ajan yliopistorakennuksen edessä oleskeli kaksi lehmää: Jersey-rotuinen Orawa ja Holstein-rotuinen Okadi.

Tilaisuudessa Orawan ja Okadin omistaja, maidontuottaja Eeva Linnainmaa esitteli lehmiä ja maidontuottaja Kaisa Pihlaja kertoi laajemmin suomalaisista naudoista.

– Kaikki varmaan tietävät, että lehmistä, naudanlihasta ja maidosta on puhuttu viimeisen vuoden aikana tosi paljon, Pihlaja sanoo.

– Meistä nuorista viljelöistä ja alan opiskelijoista on tuntunut siltä, että ehkä meilläkin on oma osamme annettavana tässä keskustelussa.

"Nurmiviljely sitoo tehokkaasti hiiltä"

Kaisa Pihlaja sanoo ilmastonmuutoksen tuntuvan myös maidontuottajan arjessa.

Hänen kotipaikkakunnallaan, Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Jalasjärvellä on kärsitty viime vuosina poikkeuksellisen kovasta kuivuudesta.

Vesi ei ole Suomessa loppumassa mihinkään, mutta ilmastonmuutos lisää sään eri ääri-ilmiöitä. Kuivuus esimerkiksi on aiheuttanut sen, että olen joutunut todellakin murehtimaan siitä, riittääkö minulla ruoka eli rehu lehmille talven yli. Se vetää vakavaksi, Pihlaja kertoo.

Viljelijänä Pihlaja kokee kuitenkin, että hänellä ei ole varaa ahdistua.

– Maapallon väestö kasvaa ja samaan aikaan viljelyskelpoinen ala planeetalla pienenee. Sen takia koen, että minulla on entistä suurempi velvollisuus tuottaa ruokaa. Mutta minun pitää tehdä se mahdollisimman kestävästi ja "ilmastoviisaasti", maidontuottaja sanoo.

– Naudanlihan- ja maidontuotannosta syntyy kasvihuonekaasupäästöjä, mutta nurmiviljely sitoo tehokkaasti hiiltä ja parantaa viljelykierrossa maaperän kasvukuntoa.

Päästöjen vähentämiseksi ja nurmien hiilensidonnan tehostamiseksi on Kaisa Pihlajan mukaan tehty ja tullaan tekemään paljon töitä.

MTV Uutiset Live kävi paikan päällä Mikä on lehmä? -tempauksessa. Katso video tapahtumasta artikkelin yläosassa.

Katso alla kuvia tempauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat