Suomalaisten maitotilojen hiilijalanjälki on alle kansainvälisen keskiarvon – löytyykö monimuotoisuudesta maatalouden kilpailuvaltti?

2:11
Katso video: Suomalaisten maitotilojen hiilijalanjälki jää kansainvälisen keskiarvon alapuolelle

Suomalaisten maitotilojen hiilijalanjälki jää kansainvälisen keskiarvon alapuolelle ja monimuotoisuudesta löytyisi jopa maatalouden kilpailuvaltti.

Näin arvioidaan tilojen toimintatapoja, ympäristönhoitoa ja viljelykulttuuria selvittäneissä raporteissa. Aineisto on kerätty Arlan maitotiloilta.

Arla teki biodiversiteettiselvitystä tänä kesänä 30:lla suomalaisella tilalla. Tiloista 15 on luomutiloja ja 15 tavanomaisia tiloja.

Kullakin tilalla käytiin läpi 300–400 luonnon monimuotoisuutta kuvaavaa datapistettä, jotka koskivat tuotantoeläinten ja viljelykasvien monimuotoisuutta, viljelykäytänteitä, viljelyalueita sekä maatilan ympäristöä ja pihapiiriä.

– Lähes kaikilla maitotiloilla tulokset ovat jo nyt hyviä tai erinomaisia, mikä kuvastaa laajemminkin suomalaisten maitotilojen monimuotoisuutta. Maitotilan positiiviset vaikutukset biodiversiteetille tulevat erityisesti lehmien laiduntamisesta, lannasta ja nurmen viljelystä, sanoo selvityksen tehneen Envitecpolis Oy:n johtava asiantuntija Senja Arffman.

Lehmistä liikkuva väärä tieto harmittaa

Selvitysten mukaan laiduntava lehmä on tehokas monimuotoisuuden lisääjä. Laidunnus parantaa maan rakennetta ja lisää biodiversiteettiä.

Tästä huolimatta lehmistä liikkuu paljon väärää tietoa. Tämä harmittaa Piiroomäen tilan emäntää Sari Rouvista.

– Että Suomessa lehmiä pidetään vain sisällä ja ne ei ikinä laidunna ja niillä ei ole ikinä mitään kivaa. On myös talviulkoilua meillä, pari kolme kertaa viikossa ulkoilevat talvella, mitä kovempi pakkanen sen paremmin ne viihtyy ulkona, sorkat puhdistuu ja mieli virkistyy, Rouvinen sanoo.

Laidunnus parantaa maan rakennetta ja lisää biodiversiteettiä.

Suomalaista maataloutta moititaan usein ympäristön kuormittamisesta. Arlan maitotiloilla tehdyt selvitykset taklaavat näitä väitteitä.

Hiilijalanjälki on kohtuullinen ja monimuotoisuutta löytyy. Viljelykasveja ja karjarotuja on vertailumaita enemmän, pientareet saavat kukkia ja tiloilla on muitakin kuin tuotantoeläimiä.

– Kanoja, ja sitten löysin yllätysvauvoja eilen, meillä on kaksi pientä tipuakin tuolla, oli onnistuneet hautomaan ja vielä siellä joku lätsöttää munien päällä, että vielä siellä on tipuja tulossa.

Nyt mitatut tulokset voivat olla suomalaistiloille jopa kilpailuvaltti.

Selvityksien tuloksista voidaan saada ohjenuora siihen, mitä monimuotoisuuden edistämiseksi tiloilla voidaan tehdä jatkossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja