MPKK:n Heinänen: Tappiot ovat tehneet Venäjästä varovaisen ja hitaan – "Pakko suojata omia joukkoja"

Venäjä saartaa Kiovaa, mutta alkaako hyökkääjän aika käymään vähiin? Everstiluutnantti:"Venäjä on tullut selkeästi varovaisemmaksi" 12:07
Mikä on Ukrainan sodan tilanne nyt?

Ukrainassa sota jatkuu kolmatta viikkoa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa, että tilanne on huonontumassa nopeasti. Everstiluutnantin mukaan Venäjän toiminnasta on kuitenkin tullut varovaista.

MTV Uutiset Livessä vierailleen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettajan, everstiluutnantti Jukka Heinäsen mukaan Ukrainan sodan tilanne jatkuu samankaltaisena.

– Hieman rauhallisemman operatiivisen tauon jälkeen Venäjä on jatkanut toimintaansa samoissa suunnissa kuin aikaisemminkin. Kiovan saarto jatkuu, Harkova ja Mariupol ovat saarrettu. Etenemissuunnat ovat aikaisemman mukaisia, Heinänen kertoo. 

Ukrainan maanpuolustustahto ja puolustuskyky ovat kuitenkin edelleen voimissaan. Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää ja nopeaa etenemistä, mitä se alun perin on lähtenyt hakemaan.

– Venäjä on tullut varovaisemmaksi. Tämä johtuu tietenkin tappioista, joita Ukraina on pystynyt Venäjälle tuottamaan. Kiovan saartaminen on erittäin hidasta, puhutaan muutamista kilometreistä vuorokaudessa. Tappiot ovat olleet niin merkittäviä, joten on pakko suojata omia joukkoja, Heinänen sanoo. 

Mikä on Valko-Venäjän rooli?

Ukraina varoitti perjantaina Valko-Venäjän suunnittelevan hyökkäystä perjantai-iltana. Ukrainan saaman tiedustelutiedon mukaan Venäjä olisi tehnyt iskun Ukrainan puolelta Valko-Venäjälle, joka olisi antanut Valko-Venäjälle syyn hyökätä Ukrainaan. 

– Tällä hetkellä emme ole nähneet Valko-Venäjän puolelta sotilaallista väliintuloa, mutta käytännössä se antaa Venäjän käyttää maaperäänsä hyökkäykseen, Heinänen kertoo. 

Heinäsen mukaan Valko-Venäjän liittyminen sotaan ei radikaalisti muuttaisi tilannetta.

– Heillä on kohtuullisen pienet asevoimat. En usko, että Valko-Venäjäkään välttämättä kokee tätä sotaa omakseen, joten mikä olisi sitten se taistelutahto- ja kyky Ukrainan alueella. Tietysti voidaan ajatella niin, että näillä muutamalla tuhannella sotilaalla, mitä Valko-Venäjä pystyisi maksimissaan laittamaan, vapautettaisiin ehkä Venäjän joukkoja muualle.

Valko-Venäjä vakuutti sunnnuntaina, ettei se suunnittele osallistumista sotatoimiin Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat